Geplaatst op

Het verschil tussen Bordeaux rosé en Clairet?

[av_one_full first av_uid=’av-3i5l8g’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-27rphs’ admin_preview_bg=”]

Wat is het verschil tussen Bordeaux rosé en Bordeaux Clairet

De maat van kleur-intensiteit is bepalend voor het trekken van de grens tussen de Bordeaux rosé en de Bordeaux clairet.
Beide wijnen komen voort uit de druiven van tradionele rode wijnstokken van de Bordeaux-streek. Dit zijn voornamelijk: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec.
Per chateau kan een verschil in bewerking optreden.  In de praktijk zal de tijdsduur van het weekproces (de macération)  het verschil gaan bepalen voor deze wijnen. Dit is voor de rosé doorgaans 2 à 3 uur en voor de clairet 3 tot 4 dagen.

Voor de rosé zoekt de wijnboer een frisheid die wat duidelijker aanwezig is. Om dat te verkrijgen zal de oogst op een bepaald perceel enige dagen eerder plaats vinden. Vervolgens zal de oogst voor de rode wijnen daarna gebeuren.

Het merendeel van de wijnboeren die een Bordeaux rosé produceren passen direct een persing van de druiven toe om een zo bleek mogelijke kleur te verkrijgen.

Slechts een beperkt aantal wijnboeren geeft de voorkeur aan een korte wekingstijd om de fruitige aroma’s en een minimale structuur te onttrekken. Hierdoor leggen zij het frisse karakter en de geur van moderne rosé’s vast.
Voor de clairet tapt men de tanks met druivensap  met een perfecte rijpheid af (saigner). Hierdoor bereikt de wijnboer een diep-gekleurde , zeer fruitige, vette en weelderige wijn.

Wij prefereren de term “rosé van de familiale gastronomie”,  een zeer originele wijn die je zou kunnen drinken bij tal van gelegenheden gedurende het hele jaar.

Een laatste punt: om op z’n best van het typische karakter van een clairet te genieten is de clairet licht gekoeld (12-14°C) te serveren maar zeker NIET met ijs.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Geplaatst op

Een wijnproeverij met Bordeauxwijnen

Een wijnproeverij organiserenwijnproeverij Bordeauxwijnen

Een wijnproeverij met Bordeauxwijnen wordt graag door Grape33 gehouden, maar u kunt het ook zelf organiseren en uitvoeren. Bordeauxwijnen hebben de naam zwaar en moeilijk te doorgronden te zijn. Hierdoor heeft een aantal mensen een aarzeling om aan een wijnproeverij met Bordeauxwijnen deel te nemen. Dat hoeft echter niet.

Waar moet je op letten bij het organiseren van een wijnproeverij Bordeauxwijnen?

Voor de wijnproeverij bedekt u de proeftafel met een wit laken. Zet daarop de glazen (soort bij soort) en de proefflessen wijn op een rij, in de volgorde van de proeverij. Zorg ook voor een of meer spuugbakken en een paar karaffen water.

De glazen die worden gebruikt moeten absoluut schoon en zeker reukvrij zijn (geen kastgeurtjes). Ideaal is om voor elke wijn een apart glas te gebruiken maar dat is niet echt noodzakelijk. Tussendoor het glas met een beetje water uitspoelen kan, maar als je de proeverij opbouwt qua karakter van de wijn (wit via rosé naar rood | lichte wijn naar zwaardere (hout-gelagerde) wijn) dan kun je dezelfde glazen gebruiken.

Deelnemers aan de proeverij dienen niet te roken en geen aftershave, parfum of andere welriekende cosmetica gebruikt te hebben. Dit beïnvloedt het proeven van wijn, en vooral de neus onevenredig veel.

Beperk het aantal proefwijnen wijnproeverij op maat Grape33

Beperk het aantal te proeven wijnen: 10 wijnen achter elkaar is wel het maximum aantal, zo is onze ervaring. Anders wordt het beoordelen van de wijn onnodig gecompliceerd. Handig is om tijdens de proeverij de deelnemers op een voorbedrukt vel papier in eigen woorden een waardering te laten opschrijven Als er verschillende wijnen aan bod komen, moet je ervoor zorgen dat ze soort-bij-soort worden opgesteld. Eventueel zet je een aantal kaarsen op tafel: tegen de achtergrond van het witte tafellaken is de kleur en de helderheid van de wijn goed te beoordelen bij het kaarslicht.

Werkwijze

Na een algemene introductie geef je een ter zake doende toelichting bij elke wijn. Schenk in elk glas een zeer beperkte hoeveelheid wijn. Het gaat om het proeven en niet om de hoeveelheid. Beoordeel eerst de kleur, dan de geur en vervolgens een slok, die direct met aangezogen zuurstof in de mond in contact wordt gebracht. Laat elke deelnemer zijn / haar bevindingen in eigen karakteristieke woorden op een formulier opschrijven. Geef tussen het proeven door een stukje stokbrood of water om de smaak te neutraliseren. Voor de gezelligheid wordt er vaak kaas geserveerd, maar dit hoeft niet. Beter van niet omdat de smaak van kaas de wijn te veel beïnvloedt.

De rol van professionele ondersteuning

Grape33, specialist in bijzondere Bordeauxwijnen, voorziet u graag van een gedegen kennis over de te gebruiken bijzondere Bordeauxwijnen. Ook adviseren wij graag de keuze en de opbouw van de wijnen. Leuk is om bij de ontvangst van de deelnemers een Crémant de Bordeaux te schenken. Het is de Champagne van de Bordeaux streek.

Wil je een professionele proeverij dan kan je altijd Grape33 inschakelen. Stuur dan een e-mail naar ben@grape33.com