Beschrijving
Chateau Carbon d’Artigues 2022 Graves Blanc
de samenstelling van de Chateau Carbon d’Artigues 2022 Graves blanc
Deze witte Carbon d’Artigues Graves 2022 is een echte vertegenwoordiger van de Graves wijnstreek. De top van de heuvel ligt op 56 meter. Hierdoor is een grote zon opbrengst verzekerd. De wijn bestaat voor 60% uit Semilion, 30% Sauvignon Blanc en 10% Sauvignon Gris. Toch wel een bijzondere samenstelling! Veel van onze vaste klanten waarderen in elk geval het bereikte resultaat. Het alcoholpercentage bedraagt 12%.
De wijnen worden ontwikkeld onder de bezielende leiding van Louis-Michel Musyt. Hij is afgestudeerd aan de Faculteit voor Oenologie van de Universiteit van Bordeaux. Henri Boyer van het OENOCONSEIL-laboratorium in Preignac staat hem bij. Hij zorgt voor de voortdurende monitoring van de wijnen tijdens het productieproces.
de wijngaarden en de bodem
Chateau Carbon d’Artigues ligt in de gemeente Landiras. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke helling van de heuvel Artigues. Vandaar de naamgeving van het chateau. De bodem bestaat voornamelijk uit grind met klei in de onderliggende laag. Daaronder bevindt zich vervolgens weer een dikke laag van puur grind. Dat is dus uiterst gunstig voor de perfecte worteling van de druivenstokken. Dezelfde samenstelling van de bodem loopt door op de vlakte die grenst aan de voet van de heuvel. Totaal oppervlak aan wijngaard is 5 ha voor de witte Graves wijnen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 25 jaar. De dichtheid van de wijnstokken is 6600 wijnstokken / hectare. De wijnstokken zijn aangeplant op de Oost-West as om maximaal van de zon te profiteren. De wijngaard levert ongeveer 250 hl per oogst.
de productie van de Graves wit 2022
De druiven worden mechanisch geoogst. Het ontstelen, ontbladeren en sorteren gebeurt vervolgens in de productieruimte. Daarna gaan de druiven zo snel mogelijk na de oogst door de pers. Vervolgens koelt men de verkregen jus gedurende 24 uur. De verdere afwikkeling bestaat dan uit filtratie van de moer. Hierna volgt de vergisting in kleine roestvrijstalen vaten bij lage temperatuur. Gedurende deze periode roert men regelmatig de moer. Hierdoor verkrijgt men een zo goed mogelijke overdracht van de smaak.
Het beheer van de wijngaard
De bewerking van de grond wordt zorgvuldig gedaan. Bovendien beheerst men eventueel ongedierte door middel van intelligente bestrijding. Dit proces verloopt volgens een bepaald model. Dit is opgesteld in nauwe samenwerking met het franse onderzoeksinstituut INRA. In de wijngaard gebruikt men organische mest. De opbrengstcontrole gebeurt door kort snoeien. Ook ongewenst bladgroen knipt men weg