Clos du Pavillon Puisseguin St Emilion 2016

 18,95 incl.btw

Vivino beoordeling 3.9

Gratis verzending vanaf €49,-.

28 op voorraad

Beschrijving

Clos du Pavillon Puisseguin St Emilion 2016

samenstelling Clos du Pavillon Puisseguin St Emilion 2016

De wijn is afkomstig van Domaine Gonzague Maurice. De wijngaard draagt de fraaie naam Les Vignes de Parsac. Clos du Pavillon Puisseguin St Emilion 2016 bestaat voor 100% uit Merlot.

De naam Clos du PavillonLa Folie van Domaine de Gonzague Maurice

Een architecturaal geintje is gebouwd op het chateau de Grandchamps. Het is een klein gebouw, of eigenlijk een toren, uit de 18e eeuw. Het staat midden in de wijngaard. Het gebouwtje is rijk versierd. Het was oorspronkelijk een aanlegplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Het zou daarenboven ook een vrijgezellenverblijf kunnen zijn geweest voor de plaatselijke heer. De diverse wijnen van Gonzague Maurice verwijzen naar deze rare architecturale eruptie.

De wijngaard

De wijngaard ter grootte van 2,5 ha ligt op het kalksteenplateau van Puisseguin, naast het chateau des Laurets. De bodem bestaat uit hellingen van klei-kalksteen welke op het zuiden zijn gelegen. De wijnstokken zijn 35 jaar met en plantdichtheid: 6000 wijnstokken/ha. De ruimte tussen de wijnstok lanen ploegt men om en om. Hierdoor ontstaat er een laan van geploegde grond en een laan met gras.

De productie van de wijn

Al het werk doet men vervolgens met de hand. Het doel hiervan is het verkrijgen van perfect rijpe en gezonde druiven (ontpitten, splijten, strippen, indien nodig groen oogsten). De oogst gebeurt handmatig, terwijl de sortering plaats vindt in zowel de wijngaard als de kelder.  De vinificatie gebeurt in kleine betonnen vaten met temperatuurregeling (50 hl). De rijping (ook wel opvoeding genoemd) duurt 12 maanden in vaten van frans eikenhout met een medium toast. Vervolgens nog 6 maanden rijping in betonnen vaten. Bij dit alles is het uitgangspunt om waar mogelijk het fruit te behouden tijdens alle stadia van het proces. De totale productie bedraagt ongeveer 12.000 flessen.

De botteling in zware flessen gebeurt op het chateau na een lichte filtratie. Men gebruikt de DIAM kurk (gegarandeerd geen kurksmaak).

Palmares

2015 Wijn Liefhebber  90 / 100

Een groot aantal jaargangen van deze wijn is telkens vermeld in de Guide Hachette met een ster.

Proeverij: wijn met een krachtdadig en souplesse profiel uit Bordeaux

Deze topwijn beit een diep donkerrode kleur. Ook hier voert Merlot de boventoon, subtiel obdersteund door de druif cabernet franc. De druivenstokken zijn ongeveer vijftig jaar oud  en leveren druiventrossen met ongekend fraaie aroma’s. Deze Clos du Pavillon etaleert zijn geuren van zoete zwarte kersen, cassis, bessen, en geurende vanille. Fraaie zuren competeren deze prachtwijn.