Proefdoos Pessac-Leognan wijnen koop je bij de vakman

 119,00 incl.btw

Gratis verzending vanaf €49,-.

29 op voorraad

Beschrijving

Proefdoos Pessac-Leognan wijnen (wit en rood)

samenstelling proefdoos Pessac-Léognan wijnen

In deze speciale Proefdoos Pessac-Léognan wijnen hebben wij de rode en witte wijn van chateau Lafargue uitverkoren. Dit chateau hebben wij al sinds 2008 (het begin van onze wijnhandel) in onze selectie.

samenstelling Pessac-Léognan 2015 rood | chateau Lafargue

Deze Pessac-Léognan 2015 van chateau Lafargue is één van de meest zuivere vertegenwoordigers van deze appellation. De wijn is  is samengesteld uit de druivensoorten 45,5% Merlot, 38,5% Cabernet Sauvignon en 16% Cabernet Franc. Het alcoholpercentage bedraagt 13%.

samenstelling Pessac-Léognan 2016 wit | chateau Lafargue cuvée Alexandre

Deze Pessac-Léognan 2016 blanc van chateau Lafargue is zonder meer een van de betere wijnen uit de Pessac-Léognan streek. De wijn bestaat voor 86% uit Sauvignon Blanc en 14% Sauvignon Gris. Zeker geen klassieke samenstelling, maar het resultaat is werkelijk fenomenaal.  Het alcoholpercentage bedraagt 12,5%.

de druivenpluk

Zodra de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt gaat men over tot de oogst. Deze wordt zowel handmatig als machinaal gedaan. De druivenoogst van de witte druiven gebeurt zorgvuldig volledig met de hand. Bij de witte druiven gaat men vlak vóór de oogst bovendien de wijngaard al deels ontbladeren. Vervolgens verwijdert men zorgvuldig de ongewenste takjes, bladeren en dergelijke.

Belangrijk is dat men steeds uiterst streng let op zuiver en schoon werken terwijl tegelijkertijd een hoge hygiëne-standaard geldt. Het gemiddelde rendement bedraagt 51 hectoliter per hectare.

productie en vinificatie

Vervolgens gebeurt de vinificatie in roestvaste stalen (inox) vaten. De vaten hebben een zeer nauwkeurige temperatuur regeling. Hierop volgt de relatief langdurige fermentatie en weking. Tijdens dit proces laat men gedurende vier maanden een voorzichtige, beperkte doorstroming van lucht toe. Vervolgens begint de verkregen wijn gedurende 12 tot 15 maanden aan haar opvoeding in vaten van frans eiken. Elk jaar vervangt men 1/3 van het vaten-bestand door nieuwe vaten.

De witte druiven ondergaan een zachte persing waarna de fermentatie volgt. De opvoeding van de wijn gebeurt daarna in de zogenaamde koude kamer gedurende 10 maanden op eikenhout. Hiervan is 25% nieuw eikenhout. Dit proces noemt men ook wel: sur lies fines.

proeverij van de wijnen uit de proefdoos Pessac-Léognan wijnen

rode Lafargue 2015

De 2015 wijnoogst leverde een uitstekende wijn op. De kleur is intens en dieprood. De vruchten zijn perfect rijp met behoud van de gewenste frisheid. Hierdoor ontstaat een echt elegante wijn.

De structuur is rijk en krachtig, maar toch verfijnd. Dit is te danken aan de grond van het gebied Graves. Een bijna bloedrode wijn die zijn jeugdigheid en typisch karakter tot uitdrukking brengt. De geur roept associaties op van fris rood fruit zoals kersen en frambozen met een tikje kruiden en vanille. Bij het drinken ervaart men een verfijnde en elegante maar krachtige gestructureerde wijn. De frisheid domineert met aangename, maar zachte tannines die nog een jarenlange bewaartermijn verzekeren. Het fruit is alom aanwezig. De persistentie in de mond is uitzonderlijk lang met een mooie spanning. Dit bepaalt met name het karakter van de wijn. Een wijn van uitzonderlijke klasse.

witte Lafargue 2016 cuvée Alexandre

Fraaie kleur met geel-achtige accenten en spiegelingen van emerald. Aromatische intensiteit met een mooie neus van gekonfijt citrusfruit, perzik, abrikoos en witte bloemen. Vervolgens ontplooit de Sauvignon Blanc zich ten volle.  In de mond geeft de wijn zonder meer een aangename frisheid. Vervolgens geeft de wijn haar structuur volledig prijs, uiteindelijk uitmondend in de resultaten van de eiken vat opvoeding. Hierdoor komen vele smaken zoals chocolade, karamel en drop naar boven.

Een mooie witte, ja zeer expressieve wijn, met een fraaie balans en een goed gecontroleerde zuurgraad.

bewaren 

Door zijn structuur en zijn frisheid is deze wijn gericht op de toekomst. Tegelijkertijd is hij nu al op dronk. De wijn kan nog enige jaren opgelegd worden in de kelder en wordt daardoor alleen maar beter. In elk geval zal mede daardoor het veelbelovende potentieel van het terroir van chateau Lafargue zonder meer naar boven komen. De bewaartermijn van deze wijn ligt tussen 2020 en 2037, maar is nu al op dronk.

De witte wijn heeft een bewaartermijn vanaf 2019 tot ongeveer 2026, mits uiteraard de condities goed zijn.

onderscheidingen | palmares

rode Lafargue 2015:

Gouden medaille op het Wijn Concours de Bordeaux 2018 van Aquitaine

Zilveren medaille op de World Wine Competition 2018 in Brussel

witte Lafargue 2016 cuvée Alexandre
  • Médaille d’Or au Concours de Bordeaux 2018

  • Médaille d’Argent au Concours de Bruxelles 2018

Deze wijn valt telkenjare in de prijzen op belangrijke concoursen: een indicatie van consistente kwaliteit over de jaren heen.

wijn | spijs combinaties en serveertemperatuur

De rode wijn past uitstekend bij rood vlees, gegrild vlees, wild en boerenkazen. Serveren op kamertemperatuur.

De witte wijn gaat harmonieus samen met vis (tong of dorade), zeevruchten, gevogelte en wit vlees. De serveertemperatuur bij voorkeur tussen 16 en 18 graden celsius.

de streek Pessac-Léognan

In 1987 splitste de streek Pessac-Léognan zich af van de Graves. Zij ligt zuidelijk van Bordeaux en zelfs deels in de stad. De wijngaarden van chateau Lafargue liggen in de gemeentes Martillac en Saint-Médard-d’Eyrans. Zij zijn in het bezit van Jean-Pierre Leymarie en beslaan gezamenlijk een oppervlakte van bijna 16 ha. Typisch voor de streek liggen de wijngaarden op kiezelhellingen. Daarbij zijn de kiezels vermengd met zand vermeng met zand.

het chateau

Het domein is al drie generaties familie eigendom. Het beslaat 18,5 ha in de dorpen Martillac en Saint Médard d’Eyrans. Het perceel voor de witte wijnen beslaat 2,56 ha grond. Hiervan is de grondsamenstelling een mengsel van kiezels en zand. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken bedraagt ongeveer 13 jaar. Daarbij bedraagt het rendement 51 hl / ha.

Extra informatie

Hoeveelheid

,

Kleur

,

Jaar

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.