Sauternes dessertwijnen

De herkomst van Sauternes wijnen

Sauternes dessertwijn komt uit een specifiek gedeelte aan de zuidkant van het eeuwenoude wijngebied Graves, gelegen onder de stad Bordeaux. De edelzoete Sauternes wijnen (ook wel liquoreuze wijnen genoemd)  xijn van hoge kwaliteit en worden geproduceerd in vijf dorpen – Sauternes, Barsac, Preignac, Fargues, and Bommes. Het meest bekende chateau in de Sauternes is chateau d’Yquem. Er bestaat een aantal districts-appellations gelegen langs de beide oevers van de Garonne. Linkeroever: Cérons, Barsac, Sauternes en de rechteroever: Cadillac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Cotes de Bordeaux Saint-Marcaire.

Sauternes moet je niet verwarren met de Graves Supérieurs sie in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw in zwang waren in Nederland; het zijn eenvoudige, zoetige wijnen van een andere soort: vins moelleux.

Sauternes wijnen van Grape33

In de afgelopen jaren heeft Grape33 op lokatie haar Sauternes wijnen geselecteerd. Normaliter zijn Sauternes wijnen behoorlijk geprijsd. Met de Sauternes van Clos Mercier 2002 en de Lange-Reglat 2009 hebben wij de overtuiging een paar uitstekende vertegenwoordigers van de Sauternes wijnen te hebben gevonden tegen een aantrekkelijke prijs.

No products found which match your selection.

Bestel vandaag

en heb geen verzendkosten!

Het wijnbouwgebied en haar condities

Het wijnbouwgebied waar de fameuze Sauternes dessertwijnen vandaan komen is gelegen direct aan de rivier; hierdoor liggen de wijngaarden regelmatig in de mist. Hier is sprake van een bijzonder micro-klimaat met een warm, maar vochtig najaar. Het kleine riviertje Ciron is verantwoordelijk voor de vochtigheid en de regelmatig voorkomende mist. Het koude water van de Ciron stroomt in het warmere water van de Garonne, waardoor een ochtendnevel ontstaat. De vochtigheidsgraad is dan hoog zodat in de druiven de zogenoemde ‘edele rotting’ ofwel pourriture noble zich kan ontwikkelen.  Het is een bepaalde schimmelvorming.  Vroegere wijnmakers hebben gevonden dat deze rotting de smaak van de druiven veranderde in een rijke, honingachtige  smaak met een diepbruine kleur. De wijn kan bijna oneindig oud worden.

sauternes
sauternes

Sauternes: de samenstelling

De Sauternes wijnen worden vooral gemaakt van de Semillon druif, samen met kleine hoeveelheden van de Sauvignon en de Muscadelle druif. Interessant is dat diverse witte Graves wijnen weliswaar ook van deze druivensoorten zijn gemaakt maar in een andere verhouding. Meestal is de basis de Sauvignon druif en zijn kleinere hoeveeelheden Muscadelle en Semillon toegevoegd. (zie o.a. de Carbon d’Artigues en de Peyruchet wijnen uit de Graves.

Sauternes: de smaken

De smaken in Sauternes zijn aan te duiden als zijnde van abrikoos. peer, ananas en vanille. De wijnen zijn zacht en crèmig. Meer dan bij menig andere wijn is het jaartal in Sauternes extreem belangrijk.. De weersomstandigheden kunnen de hele oogst maken of breken. Dat is de reden waarom in bepaalde jaren geen of nauwelijks een Sauternes gemaakt wordt.

Sauternes: het ontstaan van wijnen op basis van edele rotting (Botrytis)

Het is moeilijk om een Sauternes te maken. De rotting moet tot een bepaald niveau gaan, terwijl de meest aangestoken druiven er uit worden gepikt. De druiven kunnen wel 14% alcohol bevatten – dit doodt de gist waardoor het merendeel van de suikers wordt behouden, die anders door de fermentatie zouden worden omgezet.

Er bestaan verschillende versies over Botrytis geïnfecteerde wijnen. De Hongaarse priester Me¡te Szepsi Laczke  deed de ontdekking omdat door een op handen zijnde Turkse invasie in 1650  de oogst werd verlaat waardoor een ‘ramp’ ontstond in de wijngaard. In de daarop volgende eeuw kregen de grote zoete wijnen van Tokaji een belangrijke plaats aan zowel het franse als het russische hof.  Volgens een Teutoonse legende kon, toen de druiven rijpten in 1775, een boodschapper die de toestemming om met de oogst te beginnen bij zich had, het hoofdgebouw niet bereiken. De druiven waren op raadselachtige wijze aangetast door Botrytis, waarna ook de duitse Auslese, de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese wijnen zich ontwikkelden.

sauternes

Sauternes ontstaansgeschiedenis

De professionele genootschappen van Sauternes, Syndicat Viticole de Barsac en het Syndicat Viticole de l’A.O.C Sauternes houden vol dat een sterke half-zoete witte wijn al vroeg in de 18e eeuw werd geproduceerd: in een jaar waren de lente en de zomer erg heet en werden gevolgd door een reeks regenbuien die de wijnmakers dwongen om de oogst uit te stellen in plaats tot het overgaan van selectief pikken van de druiven op achtereenvolgende momenten zodat uiteindelijk meer rijpe druiven konden worden gepikt. Op enig moment stelden ze weliswaar vast dat het fruit was aangetast door een of andere ‘rot’, maar ze besloten toch om met het fermeteren te beginnen.

Sauternes bewaartermijn

Een Sauternes wijn kan lang rijpen en krijgt dan een uitstekende kwaliteit. Tijdens de rijping verandert de kleur naar bijna oranje. Sauternes kan relatief lang bewaard worden tot wel vijftig jaar.

Sauternes serveertemperatuur

Een Sauternes wijn moet je niet te koud serveren. Ideaal is doorgaans een temperatuur van 12 à 13 graden Celsius: de verschillende smaakcomponenten komen dan het beste tot hun recht.

Sauternes wijn-spijs combinaties

Dé klassieke gerechten waarbij een Sauternes wordt geserveerd zijn kreeft en ganzenlever met uien-compote.  In het algemeen geldt dat het dessert moet worden aangepast aan het aristocratische zoetstoffen van de edele druivensuikers in de Sauternes. Het dessert zelf mag vooral niet te zoet zijn, zeker geen chocolade (teveel eigen pregnante smaak) bevatten en relatief weinig slagroom. Laat ook ijs achterwege omdat de kou van het ijs de smaakpapillen verlamt waardoor het onmogelijk wordt ten volle te genieten van de heerlijke, gecompliceerde smaak van de wijn.

Daarentegen accentueert amandelgebak het fijne zoetje van de Sauternes; maar ook notengebak van walnoten vormt een zeer goede combinatie. Verder niet te zoet vruchtengebak, appeltaart, peretaart, aardbeiengebakjes. En eventueel een citroentaart of een kwarktaart. Of een luchtige bavarois van aromatische vruchten als aardbeien of frambozen. Kortom: toch keus genoeg

foie gras sauternes