Chateau Carbon d’Artigues Cuvée 333 Graves 2018

SKU GRAV26 Category Tags , , ,

Vivino beoordeling 3.9

 

Gratis verzending vanaf €100,-

 28,00 incl.btw

59 op voorraad

Extra informatie

Hoeveelheid

Aantal

Alle Wijnen

Alle Bordeaux Wijnen

Wijnjaar

Land

Kleur

Appellation

Uitgelicht

Druivenrassen

, ,

Alcoholpercentage

Chateau Carbon d’Artigues Cuvée 333 Graves 2018

Chateau Carbon d’Artigues Cuvée 333 Graves 2018

de samenstelling van de Chateau Carbon d’Artigues Cuvée 333 Graves 2018

Deze Chateau Carbon d’Artigues Cuvée 333 Graves 2018 is een typische Graves-wijn maar met een bijzondere samenstelling. De rode wijn bestaat namelijk voor 1/3 deel uit Merlot, voor 1/3 uit Cabernet Sauvignon en 1/3 deel uit Carmenère.

De wijnen zijn ontwikkeld onder de bezielende leiding van Louis-Michel Musyt. Hij is afgestudeerd aan de Faculteit voor Oenologie van de universiteit van Bordeaux. Henri Boyer van het OENOCONSEIL-laboratorium in Preignac staat hem bij. Hij zorgt specifiek voor de voortdurende monitoring van onze wijnen.

de wijngaarden en de bodem

Chateau Carbon d’Artigues ligt in de gemeente Landiras. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke helling van de heuvel Artigues. De top van de helling ligt op een hoogte van 56 meter. De bodem bestaat voornamelijk uit grind. Er onder ligt een laag met klei. Daaronder bevindt zich weer een dikke laag van puur grind op een laag van klei en kalkzandsteen. Ideaal dus voor de perfecte worteling van de druivenstokken.  Dezelfde bodemsamenstelling treft men aan in de bodem van de vlakte die grenst aan de voet van de heuvel. Voor deze wijn is een totaal oppervlak aan wijngaard benodigd van 1,2 ha. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 25 jaar. De dichtheid van de wijnstokken is 6600 wijnstokken / hectare. De wijnstokken zijn aangeplant op de Oost-West as om maximaal van de zon te profiteren. Dit stuk wijngaard levert ongeveer 5000 flessen per oogst op.

de productie van de Graves rouge 2018

De druiven oogst men handmatig. Vervolgens legt men de trossen op geperforeerde planken in rekken. Het ontstelen, ontbladeren en sorteren gebeurt daarna in de productieruimte. De fermentatie geschiedt vervolgens in thermisch geregelde roestvrijstalen vaten. Ook wordt het bloeden toegepast. Men tapt dan een zekere hoeveelheid vocht af om de concentratie van de smaak te verhogen.  De maceratie duurt tussen de 20 en 30 dagen. Vervolgens gebeurt de malo-lactische vergisting in nieuwe vaten. De opvoeding van de wijn in deze eikenhouten vaten duurt 12 maanden.

Het beheer van de wijngaard

De bewerking van de grond voert men met zorg uit. Er wordt geen onkruidverdelger gebruikt. Eventueel ongedierte legt men aan banden met intelligente bestrijding. Dit verloopt volgens een model in nauwe samenwerking met het onderzoeksinstituut INRA. In de wijngaard gebruikt men 100% biologische mest. De opbrengst controleert men door “kort” snoeien en groen oogsten.

proeverij

Kortweg gezegd: een sublieme wijn. Met name de 1/3 Carmenère geeft een speciaal cachet aan de wijn. De aroma’s zijn mooi geprononceerd en evenwichtig. Past uitstekend bij vleesgerechten zoals lam, wild, rundvlees en gevogelte.