Wijnjaren Bordeaux : Overzicht van 1968 tot nu

Wijnjaren Bordeaux

De lijst Wijnjaren Bordeaux ziet op de periode 1968 tot vandaag.  Het overzicht biedt inzicht op de algemene kwaliteit van de wijnen van de verschillende oogstjaren in de afgelopen decennia. Per jaar presenteren we gedetailleerde informatie over de wijnoogst,  de wijnen,  weer- en oogstomstandigheden, karakter en stijl van de wijnen. Je kunt over het groeiseizoen in de Medoc lezen, maar ook over de wijnen van de Rechteroever! Wijnjaren Bordeaux geeft verder advies welke wijn wanneer te drinken en welke de  beste Bordeaux-wijnen nog beschikbaar zijn om te kopen.

bordeauxwijnen kurken

Natuurlijk zijn er altijd een aantal goede en zelfs grote wijnen geproduceerd in matige jaren. Het is dan de kunst om de pareltjes er uit te pikken. een goed voorbeeld hiervan is het oogstjaar 2017.

wijnjaren Bordeaux wijnen

&amp;amp;lt;p>&lt;h2><strong>Wijnjaren Bordeaux 2000-2023

2023 wijnjaar Bordeaux | 

2022 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Het jaar 2022 had veel strubbelingen met het weer en de uitgestrekte bosbranden. Hierdoor werden de verwachtingen gedurende het jaar telkens naar beneden bijgesteld, mede door late strenge vorst en lokaal zeer verwoestende hagelbuien. De daarop volgende bosbranden gooiden er nog een schepje bovenop. Vervolgens een ongekende zinderend hete zomer met een lang aanhoudende droogte. Maar juist op tijd viel vlak voor de vroege oogst de juiste hoeveelheid regen die de druiven een flinke eindsprint gaven.

Klik hier om de verkrijgbare wijnen van het oogstjaar 2022 te zien.

In elk geval zijn er toch wijnen van uitstekende kwaliteit geproduceerd. De opbrengst bleef weliswaar achter bij wat de voorgaande jaren hadden opgeleverd.

2021 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

De vorst heeft in het voorjaar behoorlijk toegeslagen. Door het opwarmende klimaat beginnen de druivenstokken vroeger uit te lopen. Komt er dan vorst, dan kan de schade enorm zijn. Bij sommige boeren is 20 tot zelfs 50% kapot gevroren.

Klik hier om de verkrijgbare wijnen van het oogstjaar 2021 te zien.

2020 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Na een zeer zachte winter volgde een lente waarin regen, hagel, vorst en sneeuw ingrediënten waren. Hierop volgde een hete zomer. De nazomer was echt optimaal. De hagelstormen zorgden plaatselijk voor veel schade.

Klik hier om de nog verkrijgbare wijnen uit 2020 te zien.

In dit jaar bleef de Bordeauxstreek bonendien niet gevrijwaard van het Covid19 virus. De totale lock-down in Frankrijk zorgde voor een absolute stilstand in de verkoop van de wijn bij alle wijnboeren.  Pas begin juni begon het beetje bij beetje te lopen. Maar het werk in de wijngaard ging gewoon door.

Een belangrijk kenmerk is dat in dit jaar de druiven al in een vroeg stadium rijp waren. Dit had een ongekend vroegtijdige start van de oogst tot gevolg. Die loopt de laatste jaren van half augustus tot eind september.

In het algemeen hebben de wijnen een fraai evenwicht tussen zuurgraad, alcohol en tannines. Het volume blijkt echter iets lager te zijn dan in voorgaande jaren.

Rond 5 september begon reeds de oogst van de vroegrijpe druif Merlot.

2019 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

De maand juli vertoonde gedurende veel dagen een extreme hitte. De diverse regenbuien in augustus waren derhalve meer dan welkom. In 3 maanden tijd waren er slechts 9 regenbuien. Een van de wijnboeren zei: dit jaar is het voor het eerst dat ik naar regen snakte.

Het jaar belooft zeer goed te worden: een van de beste jaren in de wijnjaren Bordeaux lijst. De oogst leverde fraaie resultaten op. Een aantal witte wijnen en rosé’s zijn inmiddels beschikbaar. De rode wijnen worden successievelijk vrijgegeven.

Klik hier om een of meer van die uitstekende wijnen uit 2019 te zien.

2018 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Bordeaux 2018 zal worden herinnerd als een buitengewoon jaar. Het weer was bijna extreem uitzonderlijk met een glorieuze zomer, die tot ver in september en oktober duurde tijdens de oogst.

Klik hier om een of meer van die wijnen uit 2018 te zien.

Het weer veroorzaakte daarnaast een aantal uitdagingen gedurende het hele jaar. Na een natte winter was het voorjaar soms soppig. Vervolgens moest de meeldauw worden bestreden. De ernstigste aanval sinds tientallen jaren. Vervolgens  in mei en juni hagelstormen in sommige specifieke gebieden.

De bloei in mei en juni was vrijwel overal een succes. En dan de glorieuze zomer waaraan precies genoeg regen eind juni vooraf ging. En dan drie maanden ongekende hoeveelheden zon tot in oktober. Hierdoor waren optimale oogstcondities zonder enige stress ontstaan. Het wordt een jaargang met veel potentieel, meet uitstekende rode wijnen en een aantal heel goede witte. Balanceren wordt HET aandachtspunt omdat het alcoholpercentage al relatief hoog ligt.

Gezegd mag worden dat 2018 het vierde opeenvolgende prima wijnjaar is voor de meeste (75%) chateau’s.

2017 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Met veel nieuwsgierigheid keken wij uit naar de Bordeauxwijnen van het oogstjaar 2017. Wat konden we verwachten? We zagen dat bepaalde chateau’s toch in staat waren gebleken om uitstekende wijnen te produceren.

Klik hier om een of meer van die wijnen uit 2017 te zien.

Door de droge winter van 2016/2017 en de warmte in het vroege voorjaar liep alles voorspoedig. De wijnstokken lagen een paar weken voor op schema. Maar eind april sloeg een voorjaarsvorst gedurende een paar achtereenvolgende nachten verwoestend toe op de jonge knoppen en vroege uitlopers. De kwantiteit werd gedecimeerd tot soms wel 30%, maar dat gold niet zonder meer voor de kwaliteit! Alles bij elkaar genomen is het pallet aan wijnen dit jaar zeer heterogeen. Er zitten nog steeds juweeltjes en verrassingen bij, maar ook enkele jammerlijke teleurstellingen.

De droge witte wijnen (met name Pessac-Léognan) maakten een uitstekende indruk. 2017 is wederom een groot jaar voor de droge witte wijnen, hoewel de kwantiteit aanzienlijk lager is dan in normale jaren. Door de vroege oogst konden de sémillon en sauvignon blanc perfect rijp en met een fijne zuurgraad binnen worden gehaald. De wijnen hebben een mooie expressiviteit, concentratie en veel spanning en lengte door de frisse zuurgraad. Een aantal producenten heeft door de vorst veel minder en sommige zelfs helemaal geen witte wijn gemaakt.

2016 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Begin 2016 was de vraag: hoe zou het jaar 2016 zich plaatsen na het miraculeuze jaar 2015?  Wat men niet gemakkelijk veronderstelt gebeurde toch: ook 2016 was een uitstekend wijnjaar.

Klik hier om nog verkrijgbare wijnen uit 2016 te zien

Het jaar 2016 wordt gekenmerkt door twee extremen in het weer: een ongekend natte periode vanaf januari. In een half jaar viel bijna evenveel regen als normaal in een jaar. Hierdoor was de bodem verzadigd. Achteraf was dit een echte zegen. De zomer was immers een van de droogste en warmste sinds 1950. De wijnstokken konden het water in de verzadigde bodem dus goed gebruiken. Anderzijds vond de oogst plaats onder een weldadige zon. In elk geval leek de geschiedenis zich te herhalen: ook de achtereenvolgende jaren 2009 en 2010 waren van zeer hoge kwaliteit.

Toch doemt een vergelijking met het voorgaande jaar op. De wijnen van 2016 hebben een groot bewaarpotentieel, zijn homogeen en evenwichtig. Bovendien bezitten zij de gewenste structuur en concentratie aan mineralen. De charme van 2015 was direct aanwezig. Het jaar 2016 zal hiervoor iets meer de tijd nemen.

De witte wijnen zijn wat minder levendig en expressief maar nog steeds de moeite waard.

2015 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Reeds in de zomer van 2015 stonden de voortekenen voor Bordeaux uitermate gunstig. Precies op de gewenste momenten zorgde het weer voor haar noodzakelijke en gewenste bijdrage: de temperatuur was in april voldoende hoog zodat de uitloop van de knoppen op een perfecte wijze gebeurde.  Ook de zon was volop aanwezig. Vooral de afwezigheid van nachtvorst was cruciaal.

Klik hier om nog verkrijgbare wijnen uit 2015 te zien

Eind mei en begin juni waren de omstandigheden voor de bloei zonder meer ideaal. Veel zon maar vooral stabiel weer. De maand juli was zeer warm, ja heet. Dit veroorzaakte hier en daar duidelijk hittestress voor de wijnstokken. Maar een aantal kleine buien midzomer (eind juli en begin augustus) zorgden voor een welkome afkoelong, maar vooral de broodnodige hoeveelheid water. Hierdoor verlipe de kleurverandering van de druiven van groen naar blauw zeer beheerst. Augustus had enige turbulente dagen maar die hadden geen noemenswaardige invloed op de kwaliteit van de druiven. Het warme weer en de talrijke lange, zonnige dagen zorgden dat de druiven een perfecte concentratie van kleurstoffen, smaakstoffen konden winnen alsmede een goede opbouw en rijpheid van de tannines.

2014 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Sommige wijnboeren zagen in 2012 en 2013 om kwaliteitsredenen er van af om bepaalde, vooral witte, wijnen te produceren.  Voor 2014 werd echter  een uitstekende wijnoogst verwacht. Bordeaux komt op haar vijfjarig gemiddelde van 5,5 miljoen hectoliter en realiseert daarmee een sprong voorwaarts van 40% ten opzichte van 2013 toen hagel voor gigantische verliezen zorgde. De prijzen zullen minimaal op hetzelfde niveau blijven omdat de voorraad bij de boeren vooralsnog minimaal is.

Klik hier om nog verkrijgbare wijnen uit 2014 te zien

De zomer

De zomer was weliswaar wisselvallig maar de kwaliteit van de druiven werd uiteindelijk goed. Ook zijn er geen ziekten gedetecteerd en men heeft op de gewenste tijd kunnen oogsten. De wijnwereld van de Bordeauxwijnen verheugt zich op een zeldzame jaargang, waarin alle kleuren, rood, wit en rosé hebben kunnen profiteren van de vele uren herfstzon. De uiterst magere oogst 2013 viel samen met het laagste voorraadniveau in de afgelopen 15 jaar in Bordeaux.  En pas in 2015 zal zich hetzelfde effect voordoen bij de wijnen die in eikenhouten vaten worden opgevoed en die pas 2 jaar na de oogst op de markt worden gebracht.

Oogstcondities

Toch zal “deze jaargang 2014 de geschiedenisboeken in gaan als een gelukkige oogst, want de oogstcondities zijn perfect geweest”, daarbij onderstrepend dat de temperaturen van deze “zomerse septembermaand” met meer dan 2,2°C boven het maandgemiddelde van de laatste 30 jaar lag. En “die van october zijn opmerkelijk zacht” met +2,6°C bovengemiddeld en 193 zonuren, een record sinds 1991.

Het gevolg van deze “buitengewone” herfst is dat alle wijnen hebben geprofiteerd: de crémants, de witte, rode, rosé en liquoreuse wijnen. Een gelijkwaardige kwaliteit in dezelfde jaargang voor deze verschillende wijnen is zeldzaam.

2013 wijnjaar Bordeaux | goed

Met slechts twee goede maanden juli en augustus (soms lokale heftige hagelbuien) was 2013 een dramatisch slecht jaar. In de eerste maanden was er best veel bloesemuitval en was er veel verschil in ontwikkeling van de trossen druiven door een koud en nat voorjaar. Bij een groot aantal boeren had de oogst een 30 tot 50% lagere opbrengst. Maar heden ten dage worden geen echt slechte wijnen meer gemaakt dankzij de moderne vinificatietechnieken. Een aantal wijnboeren in Graves en Pessac-Leognan besloot voor dit jaar geen witte wijn te produceren. Maar de witte droge Bordeaux die wel is gemaakt heeft een prima kwaliteit. Veel van de rode wijnen zijn echter iets anders samengesteld als andere jaargangen: de assemblage is soms aangepast en de wijnen zijn wat frisser en soepeler. Elegante wijnen met een lichtere kleur en vroeg te drinken wijnen met een focus op rode vruchten. St. Julien en Pomerol zijn de twee top appellations. De beste wijnen van dit wijnjaar zijn de zoete Bordeaux wijnen uit Sauternes en Barsac. Geniet van de rode wijnen als ze nog jong zijn. 83 Pts

Klik hier om de nog beschikbare  wijn (Sauternes) uit 2013 te zien.

2012 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Een klassiek wijnjaar, op een goede manier. Het jaar begon met slecht weer met vorst, hagel en ziektes. Uiteindelijk is in het algemeen de kwaliteit goed, hoewel de druiven duidelijk een mindere tanninestructuur hebben. De beste wijnen komen uit Pomerol en St. Emilion. Op de wijndomeinen waar de Merlot druif echt rijp werd is de Pomerol favoriet. De wijnoogst was ook succesvol in Pessac Leognan , maar moeilijker in de Medoc omdat de Cabernet Sauvignon druif niet echt rijp werd. De droge witte wijnen zijn van hoge kwaliteit maar Sauternes was een ramp. Sommige van de top wijndomeinen, waaronder Chateau d’ Yquem waren gedwongen om hun hele oogst te deklasseren. Het merendeel van de rode wijnen zijn reeds op jonge leeftijd op dronk. Door de mindere tannine-structuur niet te lang bewaren.

klik hier om de beschikbare wijnen uit 2012 te zien

2011 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Een van de droogste en, in klimatologisch opzicht, ingewikkeld wijnjaar. Op een droog en uitzonderlijk warm voorjaar volgde een matige en vochtige zomer. Vervolgens werden met name in de Medoc diverse wijngaarden zeer plaatselijk geteisterd door soms forse hagelbuien. Een gemiddeld jaar met de beste rode wijnen uit Pomerol en St. Emilion, dat kan worden omschreven als klassiek. De wijnen zijn fris, licht en zurig en richten zich meer op rood fruit dan op donkere bessen. Het is weer een zeer succesvol jaar voor Sauternes. De meeste wijnen dienen jong te worden gedronken.

klik hier om de beschikbare wijnen uit 2011 te zien

2010 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Misschien wel één van de beste wijnjaren ooit in de wijnjaren  Bordeaux lijst. Dank zij een super zonnige zomer en geweldig mooi naseizoen waren er uitstekende condities geschapen voor een top-oogst.

klik hier om de beschikbare wijnen uit 2010 te zien

Dat jaar waren de weersomstandigheden buitengewoon gunstig voor een optimale rijping van de rijping en een uitstekende gezondheidstoestand. De zomermaanden waren warmer en droger dan gemiddeld.  De late regen in september kwam als een geschenk uit de hemel. Hierdoor kregen de droge druivenranken weer wat kracht met extra fraîcheur als resultaat.

De rode wijnen hebben een mooie zuurtegraad mede door de verfijnde subtiele en zijdezachte tannines. Dit is een waarborg voor een lange levensduur en hét belangrijke kenmerk van de Bordeaux-wijnen.  Maar ook frisheid en zeer expressief fruit hebben zich ontwikkeld.

De witte wijnen hebben een perfect evenwichtige smaak met bovendien een opmerkelijke aromatische complexiteit, mooie zuren en vet. Deze wijnen ontwikkelen superlekkerearoma’s van citrusvruchten. Zonder meer zeer elegant.

2009 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Groot jaar met een prachtige stijl. De wijnen zijn rijp, sexy en weelderig. Pomerol, Pauillac, Pessac Leognan en St. Estephe produceerden de beste Bordeaux wijnen. Kopen en te bewaren. Probleem was vaak dat de kwaliteit van de druiven uitzonderlijk goed was. Het was daardoor belangrijk om het gistingproces precies op tijd te stoppen.  Bij sommige wijnen was men hiermee te laat waardoor een niet-optimale wijn werd geproduceerd. Toch een van de betere wijnjaren Bordeaux.&amp;lt;/p&amp;amp;gt;

itle=”Grape33 link 2009″ href=”https://grape33.com/?swoof=1&paged=1&pa_vintage=2009″ target=”_blank” rel=”noopener”>klik hier om de beschikbare wijnen uit 2009 te zien

2008 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Dit is een gemengd wijnoogstjaar met een aantal goede wijnen, niet al te geweldige wijnen. Pomerol en Pauillac waren de meest succesvolle regio’s. De prijzen blijven redelijk voor de kwaliteit. Te bewaren 91 Pts

2007 wijnjaar Bordeaux | goed

Te duur, vroeg te drinken wijnjaar. Drinken of bewaren 87 Pts

2006 wijnjaar Bordeaux | zeer goed

Krachtige, tannine-rijke, breedgeschouderde wijnen die kelders vereisen. De beste wijnen kwamen uit de Pomerol, de Medoc, vooral Pauillac en Pessac Leognan. Te bewaren 91 Pts

2005 wijnjaar Bordeaux | uitstekend

Dit is een schitterend wijnjaar van boven naar beneden in alle appellations en in alle prijsklassen. Als je het geld hebt is dit een van de beste Bordeaux wijnjaren om op te leggen in uw kelder. Deze prachtige wijnen zullen alleen maar beter en duurder worden. Bewaren 100 Pts

2004 wijnjaar Bordeaux | goed

Een redelijk geprijsd wijnjaar met een aantal aantrekkelijke, maar niet geweldig wijnen van beide oevers. Drinken of bewaren. 91 Pts

2003 wijnjaar Bordeaux |

Een interessant wijnjaar met een aantal prachtige Bordeaux wijnen die in de noordelijke Medoc appellations Pauillac en St. Estephe werden geproduceerd. Enkele sterke wijnen werden in St. Emilion geproduceerd op zware kalksteen bodems. Vermijd 2003 Pomerol wijnen: het wijnjaar vertoont geen consistentie. Maar aan de top zijn de 2003 Bordeaux-wijnen verbluffend. Sauternes was ook sterk in dit wijnjaar. Drinken of bewaren 93 Pts

2002 wijnjaar Bordeaux |

De beste wijnen werden geproduceerd in de Medoc. verder is het een gemiddeld wijnjaar waarvan veel wijnen kunnen worden gekocht voor een redelijke prijs. Maar naarmate de jaren verstrijken zal het gebrek aan rijpheid van de druiven zich steeds sterker gaan manifesteren. Drinken of bewaren. 89 Pts

2001 wijnjaar Bordeaux |

Een leuk charmant wijnjaar. De beste wijnen kwamen uit Pomerol, St. Emilion en Sauternes. Veel van de wijnen zijn klaar om gedronken te worden. 92 Pts

2000 wijnjaar Bordeaux |

Een schitterend wijnjaar dat geweldige wijnen met een weelderig karakter, frisheid en zuiverheid opgeleverd heeft in alle rode Bordeaux appellations gebieden. Dit is het type wijnjaar waarvan de echte Bordeaux liefhebber nooit genoeg kan krijgen in hun kelder. Het lijkt misschien duur tegenwoordig, maar wanneer deze wijnen rijpen zullen de prijzen veel hoger zijn. Drinken of bewaren 100 Pts</strong></strong>

<h2>Wijnjaren Bord

eaux 1980 – 1999

1999 Bordeaux Wijnjaar

Snel volwassen wijnen van behoorlijke kwaliteit. Dit is niet een jaar voor de lange termijn opslag in een kelder. Bijna elke wijn was direct drinkbaar. 86 Pts

1998 Bordeaux Wijnjaar

Sublieme Bordeaux wijn is afkomstig uit Pomerol en St. Emilion. De Medoc was gemengd. Pessac Leognan biedt goede wijnen. Sterke wijnen zijn moeilijker te vinden op de linkeroever. De beste Rechteroever wijnen zijn niet helemaal op het niveau van 2000, maar ze verkopen voor veel minder geld en ze zijn verrukkelijk. Dit wijnjaar moet je kopen. Drinken of bewaren. 92 Pts

1997 Bordeaux Wijnjaar

Vroege rijping en was duur bij vrijgave. Elke wijn is nu volwassen en klaar om te drinken. Sauternes wijnen van goede kwaliteit. Drinken. 85 Pts

1996 Bordeaux wijnjaar

De Medoc-wijnen van dit wijnjaar kunnen fastastisch zijn! Op de linkeroever zijn de wijnen veel beter, waar de Cabernet Sauvignon excelleerde. Vermijd Pomerol en St. Emilion. Drinken of nog bewaren 89 Pts

1995 Bordeaux Wijnjaar

Tannine-rijk en sober: dit wijnjaar is beter geschikt voor liefhebbers van de oude school, traditionele stijl wijn. De wijnen van de rechteroever zoals Pomerol en St. Emilion zijn misschien iets meer succesvol. Drinken of nog bewaren 90 Pts

1994 Bordeaux Wijnjaar

Soepel, licht groen en niet spannend. Merlot wijnen waren beter in dit jaar. Drinken 87 Pts

1993 Bordeaux Wijnjaar

Vroeg te drinken wijnjaar dat nu aan het aflopen is.Drinken 85 Pts

1992 Bordeaux Wijnjaar

Een slechte regen plaagde het wijnjaar dat moet worden vermeden. 70 Pts

1991 Bordeaux Wijnjaar

Een slecht wijnjaar dat niet moet worden gekocht. 65 Pts

1990 Bordeaux wijnjaar

Grote wijnen die in elke appellation in een prachtige stijl zijn geproduceerd. Op 20 jarige leeftijd zijn de meeste wijnen klaar om gedronken te worden, maar voor meer complexiteit kan nog verder worden verouderd. De wijnen van de kleinere chateau’s hadden een paar jaar geleden moeten zijn opgedronken. De wijnen hebben een enorme rijkdom en geroosterde karakter, met ronde texturen en een mooie, rijpe zuiverheid van fruit. Het wijnjaar is consistent op beide oevers. 96 Pts

1989 Bordeaux wijnjaar

Op beide oevers werden prachtige wijnen geproduceerd. Met uitzondering van de perfecte, legendarische Haut Brion waren de premiers crus niet de topwijnen. Veel van deze wijnen zijn rijp, rijk en zijdeachtig. Het wijnjaar vertoont geen consistentie. Beter zijn de Pomerol wijnen ten opzichte van St. Emilion wijnen. De meeste wijnen drinken prima op hun 20 jaar na de oogst. Drinken of te bewaren. 95 Pts

1988 Bordeaux wijnjaar

Goed, maar geen geweldig wijnjaar dat de consument in staat stelde alvast deze wijn te drinken wachtend op de rijping van de wijnen uit 1989 en 1990. De wijnen hebben zich niet zo goed ontwikkeld als mensen hadden gehoopt. Sommige wijnen hebben een groenige, kruidachtige of olijf sensatie ontwikkeld. Merlot wijnen waren meer succesvo. Opdrinken 89 Pts

1987 Bordeaux Wijnjaar

De meerderheid van de wijnen zijn al afgaand. Opdrinken 82 Pts

1986 Bordeaux Wijnjaar

Een wijnjaar met veel harde tannines met een sobere persoonlijkheid die nog steeds veroudering vereist. Op Cabernet Sauvignon gebaseerde wijnen waren het meest succesvol. Drinken of nog bewaren. 88 Pts

1985 Bordeaux Wijnjaar

Charmante Bordeaux wijnen van beide oevers die volgroeid zijn: drinken. 90 Pts

1984 Bordeaux Wijnjaar

Slecht wijnjaar dat over de top is. Drinken 80 Pts

1983 Bordeaux Wijnjaar

Volwassen, de meeste wijnen gaan nu getsaag minder worden. Margaux en Sauternes waren de beste appellations. Drinken 87 Pts

1982 Bordeaux Wijnjaar

Een verbluffend goed wijnjaar met een geweldige stijl die de moderne tijd van Bordeaux en van Robert Parker inluidde. De wijnen van beide oevers waren geweldig in elke appellation. De meeste wijnen zijn volgroeid. Indien goed opgeslagen, zullen de betere wijnen nog verbeteren in de kelder. Pauillac, St. Julien en Pomerol waren de meest succesvolle appellations. Drinken of te bewaren. 96 Pts

1981 Bordeaux Wijnjaar

Een vroeg te drinken wijnjaar dat nu aan het afnemen is. Opdrinken 84 Pts

1980 Bordeaux Wijnjaar

Vermijd deze slechte wijnen die ruim over de top zijn. 70 Pts</strong>

<h2&gt;Wijnjaren Bord

eaux 1968-1979

1979 Bordeaux Wijnjaar

Dit waren 10 tot 15 jaar geleden vroeg te drinken Bordeaux wijnen. Vandaag de dag zijn ze, met uitzondering van Chateau Lafleur, allemaal in verval. Opdrinken 84 Pts

1978 Bordeaux Wijnjaar

Deze Bordeaux wijnen waren 10 jaar geleden allemaal beter. Drink 85 Pts

1977 Bordeaux Wijnjaar

Niet goed bij de vrijgave / ze zijn nu nog slechter 70 Pts

1976 Bordeaux Wijnjaar

Een heet droog wijnjaar dat maar zeer weinig goede wijnen voort gebracht heeft. Opdrinken – 80 Pts

1975 Bordeaux Wijnjaar

Een jaar met veel harde, zeer aanwezige tannines. In de meeste gevallen overschaduwden de tannines de vruchten. Pomerol is de beste in dit moeilijke wijnjaar. Drinken of bewaren 84 Pts

1974 Bordeaux Wijnjaar

Bespaar uw geld. 65 Pts

1973 Bordeaux Wijnjaar

Een slechte oogst. 65 Pts

1972 Bordeaux Wijnjaar

Vermijd dit slecht jaar. 65 Pts

1971 Bordeaux Wijnjaar

Een goed jaar voor Pomerol en voor een paar wijnen van de linkeroever. Zelfs de beste van deze wijnen zijn volledig volwassen en moeten liever vandaag dan morgen worden gedronken. Drinken 85 Pts

1970 Bordeaux Wijnjaar

Enkele mooie wijnen werden geproduceerd in Pomerol en de Medoc. De meeste van deze wijnen moeten nu geopend. Drinken 87 Pts

1969 Bordeaux Wijnjaar

Vermijd deze wijnen. 60 Pts

1968 Bordeaux Wijnjaar

Koop en drink deze wijnen op eigen risico. 60 Pts