Wijnjaren Bordeaux : Overzicht van 1968 tot nu

Wijnjaren Bordeaux 1968 tot 2023

De wijnjaren Bordeaux -lijst geeft je een rangorde voor elk Bordeaux wijnjaar van 1968 tot vandaag.  In wijnjaren Bordeaux vind je per jaar gedetailleerde informatie over de wijnoogst, gegevens over de wijnen, groeiseizoen, weer- en oogstomstandigheden, karakter en stijl van de wijnen. Je kunt over het groeiseizoen in de Medoc lezen, maar ook over de wijnen van de Rechteroever! Wijnjaren Bordeaux geeft verder advies welke wijn wanneer te drinken en welke de  beste Bordeaux-wijnen zijn om te kopen. De lijst van wijnjaren Bordeaux presenteert de Bordeauxwijnen die vanaf 1968 op de markt zijn gekomen.

In de lijst wijnjaren Bordeaux is de rangorde van de wijnoogst  niet uitgedrukt in een aantal punten als resultaat van een rekensom. De jaren in de lijst wijnjaren Bordeaux worden bepaald op basis van de kans om een willekeurige aankoop te doen van een fles Bordeaux wijn resulterend in een goede wijnproef ervaring. Natuurlijk zijn er altijd een aantal goede en zelfs grote wijnen geproduceerd in matige jaren. Maar één goede wijn, of zelfs een paar goede wijnen maken niet een goed wijnjaar. Het is dan de kunst om de pareltjes er uit te pikken.

Want, een goed wijnjaar is een jaar waarin voor elke Bordeaux appellation een hoge kwaliteit wijn is geproduceerd in alle prijsklassen. De wijnen moeten een uniek karakter laten zien. Bovendien moeten zij de mogelijkheid hebben om in de lopo van de tijd ouder te worden en zich te ontwikkelen. 

–  Ga direct naar de wijnjaren  –

Wijnjaren Bordeaux 2000-nu

2023 wijnjaar Bordeaux

Rating: 95 punten

Een uitstekend jaar met ideale groeiomstandigheden. Rijke aroma’s van zwarte bessen, rijpe tannines en een goede zuurgraad resulteren in wijnen van hoge kwaliteit. 

2022 wijnjaar Bordeaux

Rating: 92 punten

Een solide oogst met goede balans en structuur. Wijnen tonen rijpe fruittonen met een mooie complexiteit en elegante tannines. 

2021 wijnjaar Bordeaux

Rating: 89 punten

Ondanks enkele uitdagingen in de wijngaard resulteerden zorgvuldige selectie en vinificatie in wijnen met levendige fruitaroma’s en een goede concentratie. 

2020 wijnjaar Bordeaux

Rating: 97 punten

Een fenomenaal jaar met optimale groeiomstandigheden. Diepe, geconcentreerde wijnen met intense fruitaroma’s, stevige tannines en een uitstekend rijpingspotentieel. 

2019 wijnjaar Bordeaux

Rating: 94 punten

Een warm groeiseizoen resulteerde in weelderige, rijpe wijnen met een uitgesproken fruitig karakter en zijdezachte tannines. 

2018 wijnjaar Bordeaux

Rating: 91 punten

Een klassiek jaar met evenwichtige wijnen, levendige fruitaroma’s en stevige tannines. Hoewel misschien niet zo opvallend als sommige voorgaande jaren, bieden ze toch uitstekende drinkbaarheid en potentieel voor veroudering. 

2017 wijnjaar Bordeaux

Rating: 87 punten

Een uitdagend jaar met late vorst en vochtigheid, wat resulteerde in lagere opbrengsten. Toch produceren zorgvuldige wijnmakers wijnen met frisse zuren, levendige fruittonen en een meer ingetogen karakter. 

2016 wijnjaar Bordeaux

Rating: 98 punten

Een uitzonderlijk jaar met perfecte groeiomstandigheden. Complexiteit, balans en een indrukwekkende diepte kenmerken deze wijnen, die zowel krachtig als verfijnd zijn. 

2015 wijnjaar Bordeaux

Rating: 93 punten

Een warm en droog jaar resulteerde in rijpe, weelderige wijnen met een intense fruitconcentratie en fluweelzachte tannines. 

2014 wijnjaar Bordeaux

Rating: 88 punten

Een koeler en vochtiger jaar met uitdagingen in de wijngaard. Desondanks produceren de beste domeinen wijnen met frisheid, levendigheid en een goede structuur. 

2013 wijnjaar Bordeaux

Rating: 85 punten

Een moeilijk jaar met regenachtig weer tijdens de oogst. Over het algemeen zijn de wijnen lichter en minder geconcentreerd, met levendige zuren en zachtere tannines. 

2012 wijnjaar Bordeaux

Rating: 86 punten

Een gemengd jaar met wisselende kwaliteit, maar enkele domeinen produceerden wijnen met mooie fruitexpressie en een goede balans. 

2011 wijnjaar Bordeaux

Rating: 84 punten

Een koeler jaar met variabele kwaliteit. Sommige wijnen vertonen mooie fruitaroma’s en frisheid, terwijl anderen tekortschieten in rijpheid en structuur. 

2010 wijnjaar Bordeaux

Rating: 99 punten

Een uitzonderlijk jaar met optimale groeiomstandigheden. Grote concentratie, diepte en complexiteit kenmerken deze wijnen, die zowel krachtig als elegant zijn en een uitstekend rijpingspotentieel hebben. 

2009 wijnjaar Bordeaux

Rating: 95 punten

Een warm en droog jaar leidde tot rijpe, weelderige wijnen met intense fruitaroma’s en zijdezachte tannines. Hoewel misschien wat minder gestructureerd dan 2010, bieden ze toch buitengewone drinkbaarheid. 

2008 wijnjaar Bordeaux

Rating: 88 punten

Een uitdagend jaar met variabele kwaliteit. De beste wijnen tonen echter een goede balans, rijp fruit en zijdezachte tannines, zij het met iets minder concentratie dan de topjaren. 

2007 wijnjaar Bordeaux

Rating: 82 punten

Een koeler en nat jaar resulteerde in lichtere wijnen met frisse zuren en minder concentratie. Hoewel niet geschikt voor langdurige veroudering, bieden ze wel aantrekkelijke drinkbaarheid op jonge leeftijd. 

2006 wijnjaar Bordeaux

Rating: 90 punten

Een klassiek jaar met evenwichtige wijnen, goede structuur en rijp fruit. Hoewel niet zo krachtig als sommige voorgaande jaren, bieden ze toch uitstekende drinkbaarheid en een redelijk potentieel voor veroudering. 

2005 wijnjaar Bordeaux

Rating: 97 punten

Een uitzonderlijk jaar met perfecte groeiomstandigheden. Diepe, krachtige wijnen met intense fruitaroma’s, stevige tannines en een uitstekend rijpingspotentieel. 

2004 wijnjaar Bordeaux

Rating: 86 punten

Een uitdagend jaar met ongelijkmatige rijpheid en variabele kwaliteit. De beste wijnen tonen echter mooie fruitexpressie en een goede structuur. 

2003 wijnjaar Bordeaux

Rating: 83 punten

Een extreem warm en droog jaar met rijpe, geconcentreerde wijnen. Sommige wijnen vertonen echter ook overrijpheid en gebrek aan frisheid. 

2002 wijnjaar Bordeaux

Rating: 84 punten

Een gemengd jaar met variabele kwaliteit. Sommige wijnen tonen mooie fruitaroma’s en evenwicht, terwijl anderen tekortschieten in rijpheid en structuur. 

2001 wijnjaar Bordeaux

Rating: 82 punten

Een koel en nat jaar met uitdagingen in de wijngaard. De beste wijnen tonen echter redelijke fruitexpressie en een goede zuurgraad, zij het met minder concentratie. 

2000 wijnjaar Bordeaux

Rating: 96 punten

Een uitzonderlijk jaar met optimale groeiomstandigheden. Diepe, complexe wijnen met intense fruitaroma’s, zijdezachte tannines en een uitstekend rijpingspotentieel. 

Wijnjaren Bordeaux 1980 – 1999

1990 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 97 punten 

Een legendarisch jaar met perfecte groeiomstandigheden, resulterend in weelderige en krachtige wijnen met uitstekende rijpheid en structuur. Veel wijnen uit 1990 zijn op hun hoogtepunt en bieden een onvergetelijke ervaring. 

 

1989 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 96 punten 

Een ander uitzonderlijk jaar met warm en droog weer dat resulteerde in rijpe, weelderige wijnen met uitstekende concentratie en complexiteit. Deze wijnen zijn nog steeds zeer gewild. 

 

1988 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 91 punten 

Een klassiek jaar met goede groeiomstandigheden en evenwichtige wijnen met mooie fruitexpressie en structuur. Hoewel niet zo legendarisch als sommige andere jaren, bieden veel wijnen nog steeds veel plezier. 

 

1987 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 80 punten 

Een uitdagend jaar met koel en nat weer dat resulteerde in lichtere en minder geconcentreerde wijnen. Weinig hoogtepunten, maar sommige wijnen tonen toch charme en elegantie. 

 

1986 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 98 punten 

Een uitzonderlijk jaar met perfecte omstandigheden, resulterend in rijke, complexe wijnen met uitstekende structuur en rijpheid. Veel wijnen uit 1986 behoren tot de beste van de eeuw. 

 

1985 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 90 punten 

Een warm en droog jaar dat resulteerde in rijpe en weelderige wijnen met volle body en zachte tannines. Veel wijnen zijn op hun hoogtepunt en bieden een heerlijk drinkplezier. 

 

1984 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 83 punten 

Een gemengd jaar met wisselende kwaliteit, maar enkele wijnen tonen nog steeds charme en elegantie. Over het algemeen zijn de wijnen lichter en minder geconcentreerd. 

 

1983 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 81 punten 

Een uitdagend jaar met koele en natte omstandigheden die resulteerden in lichtere en minder geconcentreerde wijnen. Weinig hoogtepunten, maar sommige wijnen zijn nog steeds plezierig. 

 

1982 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 98 punten 

Een legendarisch jaar met perfecte groeiomstandigheden en uitstekende rijpheid, resulterend in weelderige, krachtige wijnen met geweldige structuur en complexiteit. Veel wijnen behoren tot de beste ooit geproduceerd. 

 

1981 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 82 punten 

Een moeilijk jaar met wisselende kwaliteit, maar enkele domeinen produceerden wijnen met redelijke structuur en fruitexpressie. Over het algemeen zijn de wijnen echter lichter en minder geconcentreerd. 

 

1980 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 80 punten 

Een gemengd jaar met koel weer tijdens de zomer, wat resulteerde in lichtere en minder geconcentreerde wijnen. Weinig hoogtepunten, maar sommige wijnen tonen nog steeds charme en elegantie. 

Wijnjaren Bordeaux 1968-1979

1979 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 90 punten 

Een goed jaar met rijpe tannines en een goede zuurgraad. Veel wijnen zijn op hun hoogtepunt en tonen complexe aroma’s van donker fruit en kruiden. 

 

1978 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 92 punten 

Een uitstekend jaar met geconcentreerde wijnen en een goede balans. Veel wijnen hebben nog steeds een sterke structuur en vertonen rijpe fruitsmaken met elegante tannines.

 

1977 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 85 punten 

Over het algemeen een gemiddeld jaar met wijnen die wat lichter zijn en eerder gedronken moeten worden. Sommige wijnen vertonen echter nog steeds charme en elegantie.

 

1976 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 91 punten 

Een goed jaar met veel krachtige en gestructureerde wijnen. De beste wijnen tonen diepte en complexiteit met rijpe fruitsmaken en stevige tannines. 

 

1975 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 94 punten 

Een klassiek jaar met evenwichtige wijnen die nu op hun hoogtepunt zijn. De beste exemplaren vertonen rijpe fruitsmaken, zijdezachte tannines en een lange afdronk. 

 

1974 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 82 punten 

Een moeilijk jaar met ongelijkmatige rijping en variabele kwaliteit. Sommige wijnen zijn echter verrassend goed met delicate aroma’s en een goede zuurgraad. 

 

1973 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 80 punten 

Een matig jaar met over het algemeen lichte en sneller evoluerende wijnen. Niet alle wijnen hebben de tand des tijds goed doorstaan, maar sommige vertonen nog steeds charme. 

 

1972 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 78 punten 

Een uitdagend jaar met ongelijkmatige rijping en inconsistente kwaliteit. De beste wijnen tonen echter nog steeds enige complexiteit en kunnen verrassend goed zijn. 

 

1971 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 88 punten 

Een goed jaar met elegantie en finesse. De wijnen zijn over het algemeen rijp en evenwichtig, met zijdezachte tannines en mooie aroma’s van rood fruit en kruiden. 

 

1970 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 95 punten 

Een uitstekend jaar met krachtige en geconcentreerde wijnen. De beste exemplaren hebben een fantastische structuur en tonen complexe aroma’s van rijp fruit, leer en tabak. 

 

1969 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 86 punten 

Een gemiddeld jaar met wijnen die nu op hun hoogtepunt zijn. De beste voorbeelden tonen nog steeds elegantie en finesse, zij het met een iets kortere levensduur.

 

1968 – Wijnjaar Bordeaux

Rating: 79 punten 

Een uitdagend jaar met wisselende kwaliteit. Sommige wijnen zijn echter nog steeds opmerkelijk, met fijne aroma’s en een goede zuurgraad. 

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 55 reviews.