edelzoete Sauternes dessertwijnen kopen bij Grape33

edelzoete Sauternes dessertwijnen

De herkomstedelzoete Sauternes

edelzoete Sauternes dessertwijnen komen uit een specifiek gebied ten zuiden van het eeuwenoude wijngebied Graves. Dus onder de stad Bordeaux. De edelzoete Sauternes wijnen (ook wel likeur-achtige wijnen genoemd)  zijn van hoge kwaliteit. Zij worden geproduceerd in vijf dorpen – Sauternes, Barsac, Preignac, Fargues, and Bommes. Het meest bekende chateau in de Sauternes is chateau d’Yquem. Daarnaast bestaat er een aantal districts-appellations gelegen langs de beide oevers van de Garonne. Linkeroever: Cérons, Barsac, Sauternes en de rechteroever: Cadillac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Cotes de Bordeaux Saint-Marcaire.

Sauternes moet je niet verwarren met de zo genoemde Graves Supérieurs. Deze wijnen waren in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw in zwang in Nederland. Dat zijn eenvoudige, zoetige wijnen van een andere soort: de zo genoemde vins moelleux.

edelzoete Sauternes dessertwijnen van Grape33

In de afgelopen jaren heeft Grape33 op locatie haar edelzoete Sauternes dessertwijnen geselecteerd. Normaliter zijn Sauternes wijnen behoorlijk geprijsd. Met de Sauternes Caillou 2010 en de Lange-Reglat 2009 hebben wij de overtuiging een paar uitstekende vertegenwoordigers van de Sauternes wijnen te hebben gevonden tegen een aantrekkelijke prijs. Intussen hebben wij een gamma aan interessante Sauternes wijnen. De befaamde grand cru Caillou is ook in halve flesjes beschikbaar.

Het wijnbouwgebied en haar conditiesedelzoete sauternes dessertwijnen

Het wijnbouwgebied waar de fameuze edelzoete Sauternes dessertwijnen vandaan komen is gelegen direct aan de rivier; hierdoor liggen de wijngaarden regelmatig in de mist. Er is sprake van een bijzonder micro-klimaat met een warm, maar vochtig najaar. Het kleine riviertje Ciron is verantwoordelijk voor de vochtigheid en de regelmatig voorkomende mist. Het koude water van de Ciron stroomt in het warmere water van de Garonne, waardoor een ochtendnevel ontstaat. De vochtigheidsgraad is dan hoog zodat in de druiven de zogenoemde ‘edele rotting’ ofwel pourriture noble zich kan ontwikkelen.  Het is een bepaalde schimmelvorming.  Vroegere wijnmakers hebben gevonden dat deze rotting de smaak van de druiven veranderde in een rijke, honingachtige  smaak met een diepbruine kleur. De wijn kan bijna oneindig oud worden.

Sauternes: de samenstelling

De Sauternes wijnen maakt men vooral van de Semillon druif, samen met kleine hoeveelheden van de Sauvignon en de Muscadelle druif.

Interessant is dat diverse witte Graves wijnen weliswaar ook van deze druivensoorten zijn gemaakt maar in een andere verhouding. Meestal is dan de basis de Sauvignon druif en zijn kleinere hoeveeelheden Muscadelle en Semillon toegevoegd.

Sauternes: de smaken

De smaken in Sauternes zijn abrikoos, peer, ananas en vanille. De wijnen zijn zacht en crèmig. Meer dan bij menig andere wijn is het jaartal in Sauternes extreem belangrijk. De weersomstandigheden kunnen de hele oogst maken of breken. Dat is de reden waarom in bepaalde jaren geen of nauwelijks Sauternes wijnen beschikbaar zijn.

Sauternes: het ontstaan van wijnen op basis van edele rotting (Botrytis)

Het is moeilijk om een Sauternes te maken. De rotting moet tot een bepaald niveau gaan, terwijl de meest aangestoken druiven er uit worden gepikt. De druiven kunnen tot wel 14% alcohol bevatten – dit doodt de gist waardoor het merendeel van de suikers behouden blijven, die anders door de fermentatie zouden worden omgezet.

Er bestaan verschillende legendes over Botrytis geïnfecteerde wijnen.

In 1650 was een Turkse invasie op handen in Hongarije. Hierdoor zou een ramp ontstaan in de wijngaard: de oogst zou verloren kunnen zijn. Toen de oogst na verloop van tijd toch plaats vond deed de Hongaarse priester Me¡te Szepsi Laczke de ontdekking van de inmiddels opgebouwde sterke zoetheid van de druif door schimmelvorming. In de daarop volgende eeuw kregen de grote zoete wijnen van Tokaji een belangrijke plaats aan zowel het franse als het russische hof. Het was bovendien de oudste Hongaarse wijn.

 Ruim een eeuw later in 1775 speelt zich de volgende Teutoonse legende af. De boodschapper die de toestemming bij zich had om met de oogst te beginnen, kon niet op tijd het hoofdgebouw bereiken.  Toen men later alsnog met de oogst begon bleken de druiven op raadselachtige wijze te zijn aangetast door de schimmel Botrytis. Hieruit ontwikkelden zich later de Duitse Auslese, de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese wijnen.

Sauternes ontstaansgeschiedenis

De professionele genootschappen van Sauternes, Syndicat Viticole de Barsac en het Syndicat Viticole de l’A.O.C Sauternes houden vol dat men al vroeg in de 18e eeuw een sterke half-zoete witte wijn  produceerde: in een jaar waren de lente en de zomer erg heet. Vervolgens gevolgd door een reeks regenbuien die de wijnmakers dwongen om de oogst uit te stellen in plaats tot het overgaan van selectief pikken van de druiven. Dit gebeurde op achtereenvolgende momenten zodat men uiteindelijk meer rijpe druiven kon pikken. Op enig moment stelden ze weliswaar vast dat het fruit was aangetast door een of andere ‘rot’, maar ze besloten toch om met het fermenteren te beginnen.

Sauternes bewaartermijn

Een Sauternes wijn kan lang rijpen en krijgt dan een uitstekende kwaliteit. Tijdens de rijping verandert de kleur naar bijna oranje. Sauternes kan relatief lang bewaard worden tot wel vijftig jaar.

Sauternes serveertemperatuur

Een Sauternes wijn moet je niet te koud serveren. Ideaal is doorgaans een temperatuur van 12 à 13 graden Celsius: de verschillende smaakcomponenten komen dan het beste tot hun recht.

Sauternes wijn-spijs combinaties

Dé klassieke gerechten waarbij een Sauternes wordt geserveerd zijn kreeft en ganzenlever met uien-compote.  Algemeen geldt dat het dessert aangepast moet zijn aan de aristocratische zoetstoffen van de edele druivensuikers in de Sauternes. Het dessert zelf mag vooral niet te zoet zijn. Daarnaast zeker geen chocolade (teveel eigen pregnante smaak) bevatten en relatief weinig slagroom. Laat ook ijs achterwege omdat de kou van het ijs de smaakpapillen verlamt. Hierdoor is het onmogelijk om ten volle te genieten van de heerlijke, gecompliceerde smaak van de wijn.

Daarentegen accentueert amandelgebak het fijne zoetje van de Sauternes. Maar ook notengebak van walnoten vormt een zeer goede combinatie. Verder niet te zoet vruchtengebak, appeltaart, perentaart, aardbeiengebakjes. En eventueel een citroentaart of een kwarktaart. Of een luchtige bavarois van aromatische vruchten als aardbeien of frambozen. Kortom: toch keus genoeg

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 54 reviews.