Grand Vin de Bordeaux

Wat is een Grand Vin de Bordeaux?

Op veel flessen Bordeaux wijn zie je de term Grand Vin de Bordeaux staan. Wat zegt dit eigenlijk? Om met de deur in huis te vallen: de term Grand Vin is een indrukwekkend klinkende maar niet-gereguleerde term. Hij komt het vaakst voor bij rode Bordeaux wijn als Grand Vin de Bordeaux. Het is voor een chateau dé manier om de wijn als zeer goede wijn aan te prijzen, waardoor men hoopt een hoger prijskaartje er aan te kunnen hangen. Vaak zijn hun beste druiven gebruikt om de wijn te maken en wordt de wat lagere kwaliteit druiven gebruikt voor een tweede wijn, soms onder een ander label onder een lagere prijs. Omdat de druiven bij het chateau onder dezelfde omstandigheden zijn opgegroeid en dezelfde wijnmaak-methode is toegepast vertoont de tweede wijn meestal wel de typische karakteristiek van een bepaald chateau.

Is de term Grand Vin een kwaliteitslabel?

Een Grand Vin KAN een geweldige wijn zijn, maar het hoeft niet zo te zijn. Mogelijk geeft u de voorkeur aan de tweede wijn van het chateau. Het enige dat je zeker weet met de term ‘Grand Vin’ is dat het chateau zijn best doet om zijn wijn als beste te kwalificeren. De term kan dan ook niet als een echt kwaliteitslabel worden beschouwd.

Overigens heeft de term ‘tweede wijn’ niets van doen met de officiële Bordeaux classificatie uit 1855, toen men chateau’s indeelde in premier cru, deuxième cru tot en met cinquième cru. Nee, de tweede wijn is een wat lager geclassificeerde wijn van een chateau, dus ónder de Grand vin. En het kan dus ook zijn dat een Premier Grand Cru chateau een tweede wijn onder hun beste wijn (vaak met een ander etiket) wat goedkoper op de markt brengt. Er zijn zelfs chateau’s die een derde wijn op de markt brengen.

Een Grand Vin moet je proeven

Een aantal keren hebben wij de ervaring opgedaan dat zo’n tweede wijn bij het proeven door ons hoger gewaardeerd werd dan de eerste wijn: de Grand Vin de Bordeaux.

Goed proeven en selecteren bepaalt uiteindelijk de echte kwaliteit in een assortiment.

Bordeaux Supérieur

Sommige regionale appelations hebben het recht om de term ‘Bordeaux Supérieur’ op het etiket te vermelden. Deze wijnen hebben vaak een halve tot één graad alcohol meer dan de gewone appellation. Op een en hetzelfde etiket kunnen de termen Grand Vin de Bordeaux èn de term Bordeaux Superieur voorkomen.

Klik hier om kennis te maken met een aantal Grand Vin cq Bordeaux Supérieur wijnen

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 55 reviews.