Geschiedenis van de wijngaarden Bordeaux

Geschiedenis van de wijngaarden Bordeaux

Geschiedenis van de wijngaarden Bordeaux

12e eeuw

De geschiedenis van de wijngaarden Bordeaux is zeer interessant. Sinds de twaalfde eeuw kennen we alle belangrijke data. Van de periode vóór de twaalfde eeuw weten we echter vrijwel niets. Behalve dan dat de oorsprong van de wijngaarden is verbonden met de invoering van een nieuwe druivensoort. In de eerste eeuw voerde men namelijk de zogeheten “Biturica” druif in. Deze druif is aangepast aan het klimaat van Bordeaux en is daarmee de stamvader van de huidige Cabernets.

De handel in Bordeaux wijnen

 12e eeuw

In de 12de eeuw begon de handel tussen Bordeaux en de Britse eilanden.  Aquitaine was toen nog een deel van het Koninkrijk van Engeland. Toentertijd verscheepte men de wijn in tonnen van 900 liter naar Engeland. Uiteindelijk is deze volume-eenheid tot de internationale standaard gemaakt.

 17e eeuw

Nieuwe handelaren beginnen met het importeren van Bordeaux wijnen, waaronder ook de Nederlanders. Zij nemen tevens eau-de-vie af. Daarom verkopen de handelaren uit Bordeaux ook de traditionele Clarets. Het zijn witte droge en zoete wijnen, bestemd voor destillatie.

De ‘high society’ in Londen

18e eeuw

De “High Society” brengt het drinken van ‘fine wines’ in de mode. Bovendien ontwikkelt de export zich ook richting Amerika. In deze tijd doen de eerste gekurkte en gezegelde flessen hun intrede. Deze flessen komen steeds meer in de plaats van de traditionele tonnen.

Ziektes in de wijngaarden van Bordeaux

Midden 19e eeuw

Een vreselijke ziekte treft de wijngaarden van Bordeaux: echte meeldauw. Na een uitgebreide zoektocht blijkt een behandeling met de zwavel methode te werken. Hierdoor is het grootste gevaar vooralsnog afgewend en kennen de wijnen uit Gironde een periode van grote welvaart.
In 1855 voert men de eerste classificatie van een gedeelte van de wijnen uit Gironde in.

Eind 19e eeuw

Een nieuwe ziekte, phylloxera, verwoest de wijngaarden. Men redt de wijngaarden door het enten van Franse wijnstokken op Amerikaanse onderstammen. Hierdoor zijn zij bestand tegen phylloxera.
Maar de redding is van korte duur. Wederom steekt de meeldauw de kop op. Pas met de ontdekking en het gebruik van de Bordeaux-se pap (bouillie bordelaise)” krijgt men de ziekte onder controle.

Fraude en lagere prijzen

Begin 20e eeuw

Fraude en lagere prijzen zorgen voor een nieuwe crisis. Om zich hier tegen te wapenen, richten de Girondijnen een wetgeving op om de oorsprong van de wijnen te beschermen.
Hierdoor zijn de naamgebieden (appellations) afgebakend van de wijngebieden die binnen de grenzen van Gironde liggen.

Een eeuw in het teken van kwaliteit

Sinds 1936

De naamgebieden (appellations) ondergaan jaarlijks strenge controles op de productieomstandigheden. Hieronder vallen geografisch gebied, druivenrassen, opbrengst, alcoholgraad, teelt- en vinificatie-methode. Tevens voert men nieuwe classificaties in voor de streken Graves en Saint-Emilion. Vandaag de dag representeren de AOCs ongeveer 97% van de gehele productie in Bordeaux.

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 54 reviews.