Geschiedenis van de Bordeaux wijnstreek

Geschiedenis van de Bordeaux wijnstreek

12e eeuw

Sinds de twaalfde eeuw, kennen we alle belangrijke data van de Bordeaux wijngaarden. Van vóór de twaalfde eeuw, weten we echter heel weinig, behalve dat de oorsprong van deze wijngaard is gekoppeld aan de invoering in de 1e eeuw van een nieuwe druivensoort: “De zogeheten Biturica”. Aangepast aan het klimaat van Bordeaux, is deze druif de stamvader van de huidige Cabernets.

De handel in Bordeaux wijnen

 12e eeuw

In de 12de eeuw begon de handel tussen Bordeaux en de Britse eilanden. Aquitaine was toen nog een deel van het Koninkrijk van Engeland. Toentertijd werd de wijn er in tonnen van 900 liter verscheept. Uiteindelijk wordt deze volume-eenheid de internationale standaard.

 17e eeuw

Nieuwe handelaren beginnen met het importeren van Bordeaux wijnen, waaronder ook de Nederlanders, die ook eau-de-vie afnemen. Daarom verkopen de handelaren uit Bordeaux ook de traditionele :Clarets: Witte droge en zoete wijnen, die bestemd zijn voor destillatie.

Geschiedenis Bordeaux Wijnen

Geschiedenis van de Bordeaux Wijnstreek

De ‘high society’ in Londen

18e eeuw

De “High Society” brengt het drinken van ‘fine wines’ in de mode en de export ontwikkeld zich ook richting Amerika. Het is in deze tijd dat de eerste gekurkte en gezegelde flessen hun intrede doen en de traditionele tonnen worden vervangen.

Ziektes in de wijngaarden in Bordeaux

Midden 19e eeuw

Een vreselijke ziekte treft de wijngaarden van Bordeaux: echte meeldauw. Nadat met de ontwikkeling van een methode voor de behandeling van zwavel dit gevaar is afgewend kennen de wijnen uit Gironde een periode van grote welvaart.
In 1855 wordt de eerste classificatie van een gedeelte van de wijnen uit Gironde opgezet.

Eind 19e eeuw

Een nieuwe ziekte, phylloxera, verwoest de wijngaarden. De wijngaard wordt gered door het enten van Franse wijnstokken op Amerikaanse onderstammen die bestand zijn tegen phylloxera.
Maar de meeldauw komt kort daarna ook weer de kop opsteken en wordt pas onder de knie gekregen de ontdekking van het “Bordeaux mengsel (bouillie bordelaise)”.

Geschiedenis Bordeaux Wijnen

Fraude en lagere prijzen

Begin 20e eeuw

Fraude en lagere prijzen zorgen voor een nieuwe crisis. Om zich hier tegen te wapenen, richten de Girondijnen een wetgeving op om de oorsprong van de wijnen te beschermen.
Dit zorgt ervoor dat de naamgebieden (appellations) worden afgebakend voor de wijngebieden die binnen de grenzen van Gironde lagen.

Een eeuw in het teken van kwaliteit

Sinds 1936

De naamgebieden (appellations) worden onderworpen aan controles op de productieomstandigheden: geografisch gebied, druivenrassen, opbrengst, alcoholgraad, teelt- en vinificatiemethode. Ook worden er nieuwe classementen ingevoerd voor de Graves en voor Saint-Emilion. Vandaag de dag representeren de AOCs ongeveer 97% van de gehele productie in Bordeaux.