Geplaatst op

Het verschil tussen Bordeaux rosé en Clairet?

[av_one_full first av_uid=’av-3i5l8g’]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-27rphs’ admin_preview_bg=”]

Wat is het verschil tussen Bordeaux rosé en Bordeaux Clairet

De maat van kleur-intensiteit is bepalend voor het trekken van de grens tussen de Bordeaux rosé en de Bordeaux clairet.
Beide wijnen komen voort uit de druiven van tradionele rode wijnstokken van de Bordeaux-streek. Dit zijn voornamelijk: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Malbec.
Per chateau kan een verschil in bewerking optreden.  In de praktijk zal de tijdsduur van het weekproces (de macération)  het verschil gaan bepalen voor deze wijnen. Dit is voor de rosé doorgaans 2 à 3 uur en voor de clairet 3 tot 4 dagen.

Voor de rosé zoekt de wijnboer een frisheid die wat duidelijker aanwezig is. Om dat te verkrijgen zal de oogst op een bepaald perceel enige dagen eerder plaats vinden. Vervolgens zal de oogst voor de rode wijnen daarna gebeuren.

Het merendeel van de wijnboeren die een Bordeaux rosé produceren passen direct een persing van de druiven toe om een zo bleek mogelijke kleur te verkrijgen.

Slechts een beperkt aantal wijnboeren geeft de voorkeur aan een korte wekingstijd om de fruitige aroma’s en een minimale structuur te onttrekken. Hierdoor leggen zij het frisse karakter en de geur van moderne rosé’s vast.
Voor de clairet tapt men de tanks met druivensap  met een perfecte rijpheid af (saigner). Hierdoor bereikt de wijnboer een diep-gekleurde , zeer fruitige, vette en weelderige wijn.

Wij prefereren de term “rosé van de familiale gastronomie”,  een zeer originele wijn die je zou kunnen drinken bij tal van gelegenheden gedurende het hele jaar.

Een laatste punt: om op z’n best van het typische karakter van een clairet te genieten is de clairet licht gekoeld (12-14°C) te serveren maar zeker NIET met ijs.
[/av_textblock]

[/av_one_full]