Chateau Caillou Grand Cru Classé halve flesjes Sauternes 2010

Vivino waardering 4.2
Bettane & Desseauve : 18,5 / 20
La revue des vins de France 2012 : 16/20
Jancis Robinson 2012 : 17/20

Gratis verzending vanaf € 100,-
LET OP: prijs per half flesje

Gratis verzending vanaf €100,-

 29,00 incl.btw

5 op voorraad

Extra informatie

Wijnjaar

Hoeveelheid

Aantal

Kleur

Appellation

Uitgelicht

Alcoholpercentage

Druivenrassen

Waardering

, ,

Land

Wijnhuis

Chateau Caillou Grand Cru Classé halve flesjes Sauternes 2010

Halve flesjes Grand Cru Sauternes Chateau Caillou 2010

Samenstelling half flesje Grand Cru classé Sauternes

De halve flesjes Grand Cru Sauternes bevatten 37,5 ml Sauternes van het befaamde Chateau Caillou. De Sauternes is bovendien uit het topjaar 2010. Het is een uitzonderlijk goede dessertwijn en bestaat voor 100% uit Sémillon. Daarbij bedraagt het alcoholpercentage 13,3%. En, zoals gebruikelijk, heeft men 7,33 likeur toegevoegd. Deze Sauternes bevat in totaal 132 g/l aan suiker.

Halve Flesjes | algemeen

Wij hebben bewust ook de halve flesjes in ons assortiment opgenomen, naast de hele flessen van 750ml.  Voor diverse mensen is een 75cl  fles een te grote hoeveelheid. Een half flesje uitgeschonken in kleine glaasjes past dan beter bij subtiele voorgerechten of nagerechten.

Productie

De wijngaard van Chateau Caillou beslaat 12 ha. De grond bestaat uit een bodem van kiezelige klei en kalk (afkomstig van zeesterren). Daar bovenop ligt een laag van scherp zand die bezaaid is met platte ronde stenen. De oogst begon op 28 september. De oogst van elke dag houdt men bovendien gescheiden om homogene hoeveelheden te krijgen. De fermentatie gebeurt in INOX cuves. De veroudering en opvoeding geschiedt gedurende 18 tot 24 maanden in vaten.

Proeven van de Grand Cru Caillou

De eerste aanblik levert een gouden kleur op, zeer briljant met fraaie schitteringen

De geur is fruitig met subtiele aroma’s van citrus fruit. Daarnaast een lichte aroma van de passievrucht gepaard aan genereuze aroma’s van pompelmoes.

In de mond is de wijn zonder meer lieflijk, vlezig en lang. Een typisch kenmerk van Barsac. De wijn toont rondheid, gepaard aan een grote frisheid. Daarenboven is de wijn soepel en voldoende vluchtig. Kortom, harmonieus met een zweem van exotisch fruit doordrenkt met pompelmoes en kruiden.

In het algemeen bezit de wijn een zeer mooie pure fruitigheid met bovendien een subtiel evenwicht tot in de finesse. Lekker lange nasmaak.

Wijn-spijs combinatie

Deze bijzondere Sauternes is zonder meer subliem bij Serrano ham, rillettes de canard, foie gras op kruidenbrood. Daarnaast zonder meer bij vis in een olieachtige saus of gevogelte uit de tajine. Past bovendien ook goed bij aziatische en orientaalse specialiteiten.  Geboren aperitief wijn.

Advies

serveertemperatuur: 8° – 10° Celsius | Heeft nog veel bewaarpotentieel.

Palmares | onderscheidingen

  • Bettane & Desseauve : 18,5 / 20
  • La revue des vins de France 2012 : 16/20
  • Jancis Robinson 2012 : 17/20

Geschiedenis van chateau Caillou

Het chateau Caillou is één van de parels van de wijngaarden van Barsac. Het is een wijnbouw domein in Barsac in het district Gironde.  Deze AOC Barsac is geclassificeerd als deuxième grand cru in de officiële classificatie van Bordeauxwijnen in 1855.

Het Château Caillou is genesteld in het herdelijke landschap van Sauternes. Het is bovendien schitterend gelegen op zacht glooiende hellingen. De horizon is uitgestrekt met zonder meer fraaie vergezichten. Twee slanke torens flankeren het Château. Zij domineren de omgeving.  Het Château is omgeven met 15 ha wijngaarden. De kadastrale indeling hiervan is niet meer gewijzigd sinds de 1855-classificatie.

In 1909 kwam het château in het bezit van de familie Ballan-Bravo. Sindsdien hebben al 4 generaties hun unieke kennis en kunde doorgegeven. Hierdoor heeft men het terroir en de productie van elegante en betoverende wijnen alsmaar verbeterd.