Chateau Caillou Grand Cru classé Sauternes 2010

Vivino waardering 4.2

Gratis verzending vanaf € 75,-

Gratis verzending vanaf €100,-

 45,00 incl.btw

4 op voorraad

Extra informatie

Hoeveelheid

Aantal

Alle Wijnen

Alle Bordeaux Wijnen

quantity-is-minimum

Wijnjaar

Land

Kleur

Appellation

Alcoholpercentage

Druivenrassen

Wijnhuis

Waardering

, ,

Chateau Caillou Grand Cru classé Sauternes 2010

Chateau Caillou Sauternes 2010 (Grand Cru classé)

Samenstelling Chateau Caillou Sauternes 2010 (Grand Cru classé)

Deze Chateau Caillou Sauternes 2010 (Grand Cru classé) bestaat voor 100% uit Sémillon. Het alcoholpercentage bedraagt 13,3%. En, zoals gebruikelijk, heeft men bovendien 7,33 likeur toegevoegd. Deze Sauternes bevat daarnaast 132 g/l aan suiker.

Ook in halve flesjes verkrijgbaar

Wij hebben bewust ook de halve flesjes in ons assortiment opgenomen. Voor diverse mensen is een 75cl fles een te grote hoeveelheid. Een half flesje uitgeschonken in kleine glaasjes past dan beter bij subtiele voorgerechten of nagerechten. Zie hier.

Productie

De wijngaard beslaat 12 ha. De grond bestaat uit een bodem van kiezelige klei en kalk (afkomstig van zeesterren). Daar bovenop ligt een laag van scherp zand bezaaid met platte ronde stenen. De oogst was op 28 september. De oogst van elke dag houdt men bovendien gescheiden om homogene hoeveelheden te krijgen. De fermentatie gebeurt in INOX cuves. De veroudering en opvoeding geschiedt gedurende 18 tot 24 maanden in vaten.

Proeven

De aanblik levert een gouden kleur, briljant met fraaie schitteringen
De geur is fruitig met subtiele aroma’s van citrus fruit. Daarnaast een lichte aroma van de passievrucht gepaard aan genereuze aroma’s van pompelmoes.
In de mond is de wijn zonder meer lieflijk, vlezig en lang. Een typisch kenmerk van Barsac. De wijn toont rondheid, gepaard aan een grote frisheid. Daarenboven is de wijn soepel en voldoende vluchtig. Kortom, harmonieus met een zweem van exotisch fruit doordrenkt met pompelmoes en kruiden.
In het algemeen bezit de wijn een zeer mooie pure fruitigheid met bovendien een subtiel evenwicht tot in de finesse. Lekker lange nasmaak.

Wijn-spijs combinatie van Sauternes 2010 van chateau Caillou

Deze bijzondere Sauternes is zonder meer subliem bij Serrano ham, rillettes de canard, foie gras op kruidenbrood. Daarnaast zonder meer bij vis in een olieachtige saus of gevogelte uit de tajine. Past bovendien ook goed bij aziatische en orientaalse specialiteiten. Geboren aperitief wijn.

Advies

serveertemperatuur: 8° – 10° Celsius | Heeft nog veel bewaarpotentieel.

Palmares | onderscheidingen Sauternes van chateau Caillou

Bettane & Desseauve : 18,5 / 20
La revue des vins de France 2012 : 16/20
Jancis Robinson 2012 : 17/20

Geschiedenis van chateau Caillou

Het chateau Caillou is één van de parels van de wijngaarden van Barsac. Het is een wijnbouw domein in Barsac in het district Gironde. Deze AOC Barsac is geclassificeerd als deuxième grand cru in de officiële classificatie van Bordeauxwijnen in 1855.
Het Château Caillou is genesteld in het herdelijke landschap van Sauternes. Het is bovendien schitterend gelegen op zacht glooiende hellingen. De horizon is uitgestrekt met zonder meer fraaie vergezichten.
Twee slanke torens flankeren het Château. Zij domineren de omgeving. Het Château is omgeven met 15 ha wijngaarden. De kadastrale indeling hiervan is niet meer gewijzigd sinds de 1855-classificatie.
In 1909 kwam het château in het bezit van de familie Ballan-Bravo. Sindsdien hebben al 4 generaties hun unieke kennis en kunde doorgegeven. Hierdoor heeft men het terroir en de productie van elegante en betoverende wijnen alsmaar verbeterd.

Sauternes 2010 chateau Caillou