Cabernet Franc

Groene kruiden / Viooltjes / Zwarte bessen

De Cabernet Franc druif is de traditionele rode druif van Bordeaux.  Het is een blauwe druivensoort die de voorloper is van de Cabernet Sauvignon. Sterker nog: de Cabernet Sauvignon is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon.

De Cabernet Franc is één van de meest essentiële druiven voor Bordeaux wijnen. De druif wordt voornamelijk aangeplant op klei-en zandgronden, die min of meer vochtig zijn. De soort levert kleine trossen met kleine zwarte druiven. Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de cabernet sauvignon. Net als deze druif heeft hij flink wat tannine, maar blijft minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. Hij rijpt vroeger dan de Cabernet Sauvignon. Bovendien verdraagt hij de koude beter; hierdoor rijpt hij goed in de koudere streken. wat hem mede bestaansrecht geeft in Bordeaux. Daar verbouwt men de druif op de wat koelere plekken. Daarnaast heeft hij minder harde tannines, zodat hij milder van smaak is.

In een aantal wijngaarden verbouwt met de druif als een soort verzekering, mocht de Cabernet Sauvignon in een bepaald seizoen onvoldoende uitrijpen.

De volgroeide volwassen druiven karakteriseren de wijn met volle aroma’s van rood fruit. De wijn is echter minder geurig en minder gestructureerd dan de Cabernet Sauvignon. De Cabernet Franc druif brengt zijn volheid en “soberheid” met name tot uiting in samengestelde wijnen, zoals gebruikelijk in de Bordeaux-streek. Ook wordt deze druivensoort veel gebruikt als basis voor rosé. Deze rosé’s zijn kruidig, ietwat boers met een donker rose kleur.

Niet veel wijnen bestaan volledig uit Cabernet Franc. Vaak wordt hij gemengd met de Merlot en de Cabernet Sauvignon, met name in de Bordeauxstreek.

Inmiddels plant men deze druivensoort overal in de wereld aan.

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 55 reviews.