Wijn spijs combinaties

Wijn spijs combinaties met Bordeaux wijnen van Grape33. Wij geven richtlijnen over het combineren van gerechten met Bordeaux wijnen en / of andersom. Het combineren van een Bordeaux wijn met een gerecht is net zo eenvoudig als dat het leuk is. Begin met deze simpele, maar belangrijke tip: neem een van je geliefde Bordeaux wijnen, maak een gerecht klaar dat je graag eet of kies een van de restaurants waar je dol op bent, en het allerbelangrijkste: zoek een goede vriend of geliefde waarmee je de wijn, de maaltijd en de avond wil ervaren.

In een notendop is dat bijna hetzelfde als het vinden van een goede wijn spijs combinatie. Maar als je je wilt verdiepen in perfecte wijn spijs combinaties  dan hebben vindt je onderaan de pagina onze 10 beste tips.

Wijn spijs combinaties

een wetenschappelijk project?

Het maken van wijn spijs combinaties wordt door sommigen gezien als een wetenschappelijk project. Wat is er leuk aan? Nou, WIJN is leuk! Dus ook het koppelen van Bordeaux wijn aan eten. Er zijn een paar suggesties die helpen. Maar in het algemeen gesproken: als het je bevalt hoe het smaakt, dan werkt het.

Bij een bezoek aan de wijnstreek Bordeaux staan mensen vaak verbaasd hoe vaak maaltijden met vis als hoofdgerecht worden gecombineerd met rode Bordeaux wijn. Het is gezond, licht en een goede match.

Dus waarom niet?
Vergeet niet dat het combineren van wijn met eten leuk is. Laat dat gedeelte niet weg. Met Bordeaux wijn heb je een diverse keuzes: oudere rode wijnen, jonge rode wijn, witte oudere wijn, jonge witte Bordeaux wijn en zoete wijnen, met of zonder leeftijd. De sleutel is om te beslissen wie wordt de ster van de avond: de wijn of het eten.
Wijn spijs combinatie: Niet te warm serveren

Zodra u de wijn die u wilt ervaren hebt gekozen, zorg ervoor dat hij niet te warm wordt geserveerd. Rode Bordeaux wijn op kamertemperatuur is niet zo interessant als wanneer de wijn een lichte chill heeft. De wijn zal frisser, ronder overkomen en een meer verfrissende ervaring bieden, vooral gecombineerd met voedsel.

Ga je de wijn decanteren, probeer de timing dan zo af te stemmen dat de wijn kan worden ingeschonken zodra het gerecht wordt opgediend. Dat klinkt misschien elementair, en dat is het ook. Maar het wordt vaker vergeten zelfs door de meest ervaren wijndrinkers.

De juiste Bordeaux wijn spijs combinatie

Zodra de wijnselectie is gedaan dan komt de vraag: wat is nu de juiste wijn spijs combinatie voor u? Houd alles eenvoudig en onthoud dat er maar een ster aan de tafel mag zijn: de wijn of de spijs. Te vaak hebben wij  diners bijgewoond waar de aroma’s en smaken van het voedsel volledig overweldigd werden door de wijn.

De natuurlijke neiging is om uw beste fles te presenteren, of om de beste wijn te laten aanrukken voor een avondje uit in een restaurant. Ik weet niet zeker of dat aan je doelstelling beantwoordt, immers ofwel het eten of de wijn moet in de spotlight worden gezet.

Bordeaux wijn: De ster van de show

Het probleem met te veel wijndiners is de bewering dat de drijfveer van een chef-kok is om menu’s en perfecte wijn spijs combinaties te creëren. Maar al te vaak wordt vergeten dat er momenten zijn waarop de wijn de ster van de show zou moeten zijn.

Zij zullen overdreven ingewikkelde, rijke, kruidige of exotische creaties voorschotelen die op zich schitterende kunstwerken zijn. Maar dat doet afbreuk aan de wijn.

Er is slechts ruimte voor één ster aan de tafel. Is het de wijn, of het eten? Jij moet beslissen en jij moet ervoor zorgen.

De top tien eenvoudige Bordeaux wijn spijs combinatie tips.

Regel # 1 Schenk wijnen waar u van houdt bij voedsel waar u van houdt. Het is niet goed om een schotel te bestellen waarin u slechts matig bent geïnteresseerd en die te combineren met een wijn die u eigenlijk niet bevalt, gewoon omdat iemand zei dat het een perfecte wijn spijs combinatie is.

Regel # 2 Als je twijfelt, zie Regel # 1.

Regel # 3 Bepaal wat het belangrijkste onderdeel van de avondbeleving moet zijn: de wijn of het voedsel. Serveer ingewikkelde gerechten met eenvoudige wijnen. Open eenvoudige wijnen bij gecompliceerde gerechten. Zowel u, de wijn en het gerecht zullen gelukkiger zijn.

Regel # 4 Serveer eenvoudige gerechten met je beste wijnen. In de Bordeaux-streek maakt men onderscheid in wijnen afkomstig van van de linkeroever en van de rechteroever van de Gironde. Oudere Linker Oever Bordeaux, met zijn op Cabernet Sauvignon gebaseerde blend geeft mooie aroma’s met truffel, tabak, rook, aarde, kersen en specerijen. Dat aromatische palet zal verloren gaan in een al te ingewikkeld menu.

Regel # 5 Als u de voorkeur geeft aan Rechteroever, Merlot gedomineerde Bordeaux wijnen combineer ze dan met hetzelfde voedsel als die uit de Medoc. Het komt er gewoon op neer dat u serveert waar u van houdt. De subtiele verschillen in het karakter van beide oevers voegt een extra nuance toe. Zo zal je meer chocolade, zoethout en bloemige accenten vinden in een Pomerol dan in een Pauillac, maar aan de eettafel zijn ze uitwisselbaar voor alle doeleinden.
Regel # 6 Jongere wijnen hebben vaak meer tannine. Ze zijn rijker aan aroma. Ze kunnen tot hun recht komen bij zwaardere gerechten en krachtiger smaken dan oudere wijnen. Dit is waar lam, in de leeftijd rundvlees en stoofschotels echt gaan schitteren.

Regel # 7 De ‘regel’ rode wijn moet bij rood vlees een makkelijke manier is om de zaken te ordenen, gaat het uiteindelijk om de bereiding. Vissen met citroen bijvoorbeeld zou niet mijn keuze bepalen op rode wijn. Maar gebruik je champignons, tomaat, kalfsfond of rode wijn reducties bij de vis dan heb je met rode wijn een prima wijn spijs combinatie. En is er room gebruikt in de saus? Welaan dan kun je zowel rood als wit erbij drinken omdat de room de specifieke smaken gaat maskeren.

Regel # 8 Wijn met kaas is een perfecte combinatie. Het is naar mijn mening, de perfecte afsluiting voor een maaltijd. Voor veel wijn en kaas, levert witte wijn vaak een betere koppeling op als gevolg van de hogere zuurgraad van de witte wijn. Maar als je de voorkeur geeft aan rode wijn of rode wijn met kaas, zoals ik heb, open dan een rode wijn en geniet van uw kaas. Als je een fan bent van de zoete witte wijn en kaas, heb je geluk, want de hoge concentratie suiker koppelt perfect met de natuurlijke zoute smaak van de kaas. Wijn spijs combinaties maken is alles over het afstemmen van de wijnen die u graag drinkt met het voedsel waar u van houdt. Dat zal altijd zorgen voor de perfecte combinatie van wijn en kaas voor u, telkens weer.

Regel # 9 Droge witte Bordeaux werkt geweldig met bijna alle wit vleessoorten zoals kalfsvlees, kip, varkensvlees, vis, enz. Sauternes en andere zoete, witte Bordeaux wijn combineren goed met diverse gerechten. Oesters en Sauternes is een geweldige zomer-combine. Zoute kaas, kreeft, kip en natuurlijk kruidige, Aziatisch geïnspireerde gerechten zijn perfecte combi’s. De klassieke combinatie is natuurlijk Foie Gras met Sauternes. Met de meeste van deze combinaties heb ik vaak liever een lichtere stijlen van Sauternes, misschien een wijn met een meer gematigde hoeveelheid zoetheid zoals de La Passonne uit de Cadillac.

Regel # 10 Textuur is de aandacht waard. Stevig voedsel en rijke wijnen werken goed samen. Delicate gerechten combineren beter met lichtere, elegante wijnen.

Tot slot: welke Bordeaux wijn gaat u vanavond openen om uw gekozen Bordeaux Wijn het beste te laten combineren met uw favoriete gerecht?

Direct naar onze Bordeaux Wijnen!

Heeft u ook zin gekregen in een overheerlijke wijn uit Bordeaux, kijk dan snel naar onze collectie wijnen uit Bordeaux. 

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 55 reviews.