Merlot druiven en Merlot wijnen van Bordeaux

De Merlot druiven

De Merlot druiven zijn donkerblauwe druiven. Zij zijn vroeg rijp en garanderen een hoge opbrengst. Op de meeste grondsoorten van de Bordeaux-streek gedijt de druif uitstekend. Oorspronkelijk stond deze druivenstok met name op de rechteroever van Bordeaux. Daarnaast is de druif in Frankrijk het vaakst aangeplant.

 De druif is goed aangepast aan de kalkrijke en zanderige gronden van Saint-Emilion en Pomerol. In dit gebied produceert de wijnboer zelfs wijnen die voor 100% bestaan uit de Merlot druiven.  Het ras onderscheidt zich door souplesse, charme en rondheid. Hierdoor is de benaming van vrouwelijk niet vreemd. De aangegeven  eigenschappen vindt je terug in de geproduceerde wijnen.

De Merlot wijn 

De Merlot wijnen zijn vaak van uitzonderlijk hoge kwaliteit. En zoals bekend: de wijnen uit genoemde regio’s zijn legendarisch en wereldberoemd. Met name in Pomerol en ook in St-Emilion bestaan veel wijnen voor 100% uit de Merlot druif.

Daarnaast zijn veel wijnen uit de regio’s van de Médoc, St-Emilion en Pomerol vaak een samenstelling van druivensoorten. De soepele Merlot druif gaat dan perfect samen met de stoere Cabernet Sauvignon. Het is een uitzonderlijk goed huwelijk. Deze combinatie tref je dan ook zeer vaak aan. De Merlot verzacht als het ware het harde karakter van de Cabernet Sauvignon. Hierdoor ontstaan soepele en gemakkelijke wijnen die bovendien kracht en vol zijn.

De huidige generatie geeft er de voorkeur aan om de wijn relatief jong te drinken. Met name de Merlot druif is hiervoor zeer geschikt.

Algemene informatie Merlot druif

De Merlot druif gedijt het beste wanneer het niet te warm is. Hij is behoorlijk gevoelig voor hoge temperaturen. Hij heeft moeite om zich daaraan aan te passen.  De wijn wordt dan zwoeler, voller en alcoholischer.  Dit is tegenstelling met bijvoorbeeld de Chardonnay druif die dat wel heel goed kan. 

De Merlot wijn rijpt meestal op eiken en heeft een zachte, soepele smaak. Deze ‘ongecompliceerdheid’ van de wijn is daarom ook ideaal voor degene die net begint met het drinken van wijn. Het alcoholgehalte van de Merlot druif bedraagt 12-13%, de laatste jaren zelfs 14% (mede door de opwarming van het klimaat). 

De 100% Merlot wijn kan men het beste binnen 4 jaar drinken. Een Merlot wijn die op eikenhout is opgevoed kan daarentegen soms nog wel tientallen jaren later gedronken worden. De serveertemperatuur van Merlot is op z’n best tussen de 15 en 18 graden Celsius.

Smaak Merlot

De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is. De Merlot kan door zijn lage zuurgraad ook goed als tafelwijn worden gebruikt.

Geschiedenis Merlot druiven

De Merlot staat al sinds het begin van de jaartelling in Bordeaux volgens de overlevering. Merels zijn verzot op deze druivensoort. Een van de redenen dat men de druif naar deze vogel heeft vernoemd, het Franse woord merle. De kleur van de druif komt overeen met die van de merel. Wetenswaardig is dat indertijd de Nederlanders de moerassige Médoc droog hebben gelegd. Hier ligt een aantal van de beroemdste wijngaarden van de wereld.

In de loop der tijden is de Merlot steeds meer te vinden over de gehele wereld. In de jaren ’70 veroverde de druif Chili. Kenmerken van de wijnen gemaakt van de Merlot aldaar zijn: meer geconcentreerd en meer uitgesproken dan de subtiele Europese versies. Daarnaast is de druif ook in landen als Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland populair.

De aanplant van de druif is in de afgelopen jaren flink gestegen en wereldwijd is de Merlot nu één van de meest aangeplante druivenrassen. Volgens schattingen stond de Merlot in 2004 op de 3e plaats met 260.000 hectare.

Herkomst Merlot druiven

De herkomst van de Merlot is onomstotelijk de Bordeaux. Dit gebied is in tweeën gesplitst door de rivier de Gironde (de linker- en de rechteroever). Het verschil tussen deze twee gebieden is dat op de kiezelgrond van de linkeroever voornamelijk Cabernet Sauvignon wordt aangeplant en op de rechteroever, waar vooral sprake is van een kleigrond, voornamelijk Merlot.

Wijn & spijs

Doordat de Merlot zacht en soepel is, maakt dat de wijn zeer veelzijdig. Een wijn spijs combinatie is mogelijk met veel verschillende soorten vlees zoals kalf, stoof- en rundvlees. Het is ook mogelijk om deze wijn te drinken bij kip of varkensvlees maar let dan op de bereidingswijze en de saus. Deze dienen vol en stevig te zijn. Vermijd deze rode wijn bij vis, schelpdieren of groene groenten.

Merlot druiven

De waardering van grape33.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 54 reviews.