Bordeaux wijnen | Sémillon Blanc

Sémillon Blanc druif

Geroosterd brood / Mango / Perzik

In een aantal gebieden is de Sémillon Blanc druif de meest voorkomende variëteit. Dat geldt voor Montbazillac, Cerons en Sauternes-Barsac; aldaar vertegenwoordigt de druif 75% van de aanplant. In deze regio’s produceert men de beroemde zoete wijnen op basis van de Semillon Blanc druif. Deze druivensoort profiteert van de mogelijkheid om Botrytis cinerea, het edelrot dat de suikers en aroma’s concentreert, aan te trekken.

De wijnen, gemaakt van Sémillon Blanc druif, hebben een rijke smaak van honing. Ze zijn geconcentreerd en complex, met een opmerkelijk verouderingspotentieel.

Men mengt deze druif vaak met de druiven Sauvignon en eventueel Muscadelle. Sémillon Blanc verdraagt het opvoeden van de wijn in eiken vaten en kan dan een rijke smaak ontwikkelen.

Bij deze wijnen ontbreekt vaak een zekere zuurgraad. Het samenstellen met andere druivensoorten in de juiste verhouding is van belang.

De meest bekende witte wijnen, op basis van de Sémillon, bevinden zich in de regio’s van Pessac-Leognan, Graves en Entre-deux-Mers. Kenmerkend zijn daar de aroma’s van honing en licht citrusfruit.