Chateau Lafargue Pessac-Léognan 2020

Vivino waardering 4.0 gem

Gratis verzending vanaf €100,-

 33,00 incl.btw

11 op voorraad

Extra informatie

Alcoholpercentage

Hoeveelheid

Aantal

Alle Wijnen

Alle Bordeaux Wijnen

Appellation

Land

Kleur

Wijnhuis

Druivenrassen

, ,

Vivino beoordeling

Chateau Lafargue Pessac-Léognan 2020

chateau Lafargue Pessac-Léognan 2020 rouge

samenstelling van de Lafargue Pessac-Léognan 2020 rouge

Deze rode Lafargue Pessac-Léognan 2020 is één van de meest zuivere vertegenwoordigers van deze appellation. De wijn is  is samengesteld uit de druivensoorten 45,5% Merlot, 38,5% Cabernet Sauvignon en 16% Cabernet Franc. Het alcoholpercentage bedraagt 13%.

De streek Pessac-Léognan

In 1987 splitste de streek Pessac-Léognan zich af van de Graves. Zij ligt zuidelijk van Bordeaux en zelfs deels in de stad. De wijngaarden van chateau Lafargue liggen in de gemeentes Martillac en Saint-Médard-d’Eyrans. Zij zijn in het bezit van Jean-Pierre Leymarie en beslaan gezamenlijk een oppervlakte van bijna 16 ha. Typisch voor de streek liggen de wijngaarden op kiezelhellingen. Daarbij zijn de kiezels vermengd met zand.

productie en vinificatie

Zodra de druiven hun optimale rijpheid hebben bereikt gaat men over tot de oogst. Deze doet men zowel handmatig als machinaal. Belangrijk is dat men steeds uiterst streng let op zuiver en schoon werken terwijl tegelijkertijd een hoge hygiëne-standaard geldt. Het gemiddelde rendement bedraagt 51 hectoliter per hectare. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 24 jaar.

Vervolgens gebeurt de vinificatie in roestvaste stalen (inox) vaten. De vaten hebben een zeer nauwkeurige temperatuur regeling. Hierop volgt de relatief langdurige fermentatie en weking. Tijdens dit proces laat men gedurende vier maanden een voorzichtige, beperkte doorstroming van lucht toe. Vervolgens begint de verkregen wijn gedurende 12 tot 15 maanden aan haar opvoeding in vaten van frans eiken. Elk jaar vervangt men 1/3 van het vaten-bestand door nieuwe vaten.

proeverij van de Pessac-Léognan 2020 Chateau Lafargue

De 2020 wijnoogst draagt de kenmerken om een uitstekende wijn te kunnen produceren. De kleur is intens en dieprood. De vruchten zijn perfect rijp met behoud van de gewenste frisheid. Hierdoor ontstaat een echt elegante wijn.

De structuur is rijk en krachtig, maar toch verfijnd. Dit is te danken aan de grond van het gebied Graves. Een bijna bloedrode wijn die zijn jeugdigheid en typisch karakter tot uitdrukking brengt. De geur roept associaties op van fris rood fruit zoals kersen en frambozen met een tikje kruiden en vanille. Bij het drinken ervaart men een verfijnde en elegante maar krachtige gestructureerde wijn. De frisheid domineert met aangename, maar zachte tannines die nog een jarenlange bewaartermijn verzekeren. Het fruit is alom aanwezig. De persistentie in de mond is uitzonderlijk lang met een mooie spanning. Dit bepaalt met name het karakter van de wijn.

Deze rode wijn bezit de typische karakteristieken van een wijn uit het gebied Graves. Hierbij onderscheidt hij zich door zijn bouquet, zijn fluwelige zachtheid maar zeker ook door zijn bijna perfecte structuur. Bovendien ontleent deze rode wijn zijn karakter voor een belangrijk deel aan zijn opvoeding in eikenhouten vaten. Hierdoor krijgt de wijn een extra grote aromatische verrijking. Daarbij zijn de smaken van fijne noten, van brem en lindebloesem onmiskenbaar.

Een wijn van uitzonderlijke klasse.

Proefdoos met de rode en witte wijnen van Chateau Lafargue

Grape33 heeft een proefdoos samengesteld met de rode en de witte wijnen van chateau Lafargue uit Pessac-Léognan. Bestel HIER.

bewaren 

Door zijn structuur en zijn frisheid is deze wijn gericht op de toekomst. Tegelijkertijd is hij nu al op dronk. De wijn kan nog enige jaren opgelegd worden in de kelder en wordt daardoor alleen maar beter. In elk geval zal mede daardoor het veelbelovende potentieel van het terroir van chateau Lafargue zonder meer naar boven komen. De bewaartermijn van deze wijn ligt tussen 2023 en 2040, maar is nu al op dronk.

onderscheidingen | palmares

Gouden medaille op het Wijn Concours de Bordeaux 2018 van Aquitaine

Zilveren medaille op de World Wine Competition 2018 in Brussel

wijn | spijs combinaties

De wijn past uitstekend bij rood vlees, gegrild vlees, wild en boerenkazen

serveertemperatuur

Bij voorkeur tussen 16 en 18 graden celsius.